Rechter VK: werknemers Uber geen zelfstandig ondernemers

Volgens een Engelse vakbond kan de uitspraak “grote gevolgen” hebben voor de meer dan 30.000 chauffeurs in het land.

Foto AP.

Een rechter in het Verenigd Koninkrijk heeft vrijdag bepaald dat chauffeurs die werken voor taxidienst Uber geen zelfstandig ondernemers zijn. Uber-chauffeurs hebben volgens de rechter recht op een minimumloon en vakantiedagen, meldt Reuters. Met de uitspraak van de Britse rechtbank komt het verdienmodel van taxidienst Uber onder druk te staan.

Uber heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan. De rechtszaak was aangespannen door twee chauffeurs die voor de taxidienst reden. GMB Union, een vakbond die de twee Uber-chauffeurs steunt, meent dat de uitspraak “grote gevolgen” kan hebben voor de meer dan 30.000 chauffeurs die Wales en Engeland voor de taxidienst actief zijn.

Gebruikers van de Uber-app kunnen via hun smartphone taxi’s bestellen en betalen. Particulieren kunnen op hun beurt zich bij de app aanmelden als chauffeur. De chauffeurs die de rechtszaak in het VK hadden aangespannen, vinden de dienst onwettig handelt, omdat zij niet als werknemers maar als zelfstandigen behandeld worden.

Rechtszaak VS

In meerdere landen is Uber in rechtszaken verwikkeld met chauffeurs die hun diensten voor de app aanbieden. Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft in augustus een schikking van 100 miljoen dollar (88 miljoen euro) afgewezen tussen taxibedrijf Uber en 380.000 van zijn chauffeurs. De rechter vond het schikkingsbedrag onvoldoende. Of Uber komt in de VS met een hoger schikkingsbedrag, of er komt nog een rechtszaak.

In Nederland kwam Uber ook eerder voor de rechter. Het bedrijf moest stoppen met de service Uberpop. Via Uberpop konden particulieren zich zonder vergunning aanbieden als chauffeur.