Radio en tv

Van Kooten en De Bie krijgen museum

Nu ligt het materiaal dat ooit is gebruikt door Van Kooten en De Bie voor hun radio- en tv-programma’s, zoals van het Simplisties Verbond (vanaf 1974), nog in een voormalig fabrieksgebouw in Den Haag. Maar dat gaat veranderen. De spullen – het verkeersbord ‘Juinen’, maar ook draaiboeken, foto’s en teksten – krijgen binnen een paar jaar een definitieve opstelling in Beeld en Geluid in Hilversum. „Dat wordt dan een klein maar permanent Van Kooten en De Bie museum”, zegt de 75-jarige Kees van Kooten. Het moet iets tastbaars worden voor de fans van vroeger.

Mede daarom brengen Van Kooten en de Bie ook geregeld dvd’s uit met vroeger materiaal. Nu is er de nieuwe driedelige dvd-set Toen blijkt nu – tien films die hun schaduwen tientallen jaren vooruit wierpen. De thema’s blijken inderdaad vaak profetisch van aard.

In ‘De Nationale Privacytest’ – het zou zo een titel van een bestaand televisieprogramma van BNN kunnen zijn – onderzoeken Van Kooten en De Bie waar en waarom persoonlijke gegevens van mensen worden opgeslagen. In ‘Floppy Deus’ staat het holisme en het steeds sterker opkomende New Age-denken centraal – met als onvergetelijk openingsshot Kees van Kooten die met opengesperde mond onder een perenboom ligt, en geduldig wacht op het moment dat de peer zelf het moment rijp acht om uit de boom te vallen.

In ‘De bocht van Kees van Kooten’ keert Van Kooten zich af van de verheven VPRO-cultuur om zich te melden bij de artiestenstal van Joop van den Ende. In ‘Van Kooten en De Bie willen een kindje’ proberen de heren samen vader te worden van een kind, lang voordat de eerste homostellen dat daadwerkelijk zouden doen. Van Kooten: „Het is een soort geschiedschrijving. Dit viel allemaal prachtig op zijn plek.”

Interview Weekend pagina 10-11