NTR schrapte aflevering serie onder druk Rob Oudkerk

Rob Oudkerk zou centraal staan in een aflevering van de tv-serie Icarus. Omdat mogelijk de privacy van zijn zoon werd geschonden ging de uitzending niet door.

Rob Oudkerk.
Rob Oudkerk. Erik van 't Woud/ANP

De omroep NTR heeft onlangs onder druk van voormalig politicus Rob Oudkerk een aflevering van de serie Icarus, over het leven na de val van de oud-wethouder van Amsterdam, niet uitgezonden.

Dat bevestigen ingewijden aan NRC.

De NTR zond sinds 14 september de zesdelige „gefictionaliseerde documentairereeks” Icarus uit waarin iedere uitzending een bekende, „voor het oog van de natie gevallen” Nederlander centraal stond. Zo kwamen in de eerste vijf afleveringen onder andere ziekenhuisdirecteur Aysel Erbudak, bankier Dirk Scheringa en politica Rita Verdonk voorbij.

Een groot succes was dat niet. De kijkcijfers bleven (ruim) onder de 100.000. Om die reden werd Icarus, dat aanvankelijk op primetime op woensdagavond stond geprogrammeerd, al na twee afleveringen verplaatst naar de late vrijdagavond.

In één van de afleveringen zou het deels op de werkelijkheid gebaseerde leven van de in 2004 door onder meer prostitueebezoek ten val gekomen PvdA’er Oudkerk (61) centraal staan. Een belangrijke rol in die aflevering is volgens bronnen weggelegd voor diens (geacteerde) zoon. Oudkerk, die de uitzending vooraf mocht bekijken, viel volgens ingewijden over de prominente rol van zijn zoon en de schending van diens privacy.

Een conflict was geboren. Saillant detail: Oudkerk is al een aantal jaar ook werknemer van de NTR. Sinds maart maakt hij samen met oud-politica Marianne van den Anker (Leefbaar Rotterdam) het radioprogramma Kwesties.

De NTR zegt dat de aflevering „op een nader te bepalen tijdstip” alsnog wordt uitgezonden. Producent en bedenker van de serie Pieter Kuijpers hoopt nog dit jaar. Dát de aflevering over Oudkerk nog te zien zal zijn, is voor hem „zeker”. Kuijpers: „Dat heeft de NTR mij verteld.” Andere bronnen spreken tegen dat de aflevering genaamd ‘De wethouder’ nog te zien zal zijn. Dat Oudkerk de aflevering voor uitzending mocht zien, is uitzonderlijk. Bij de andere afleveringen kregen betrokkenen die kans niet. Waarom Oudkerk wel dat voorrecht had, is onduidelijk.

Het is niet de eerste keer dat er rumoer is over een uitzending van Icarus. De derde aflevering (‘De zorgondernemer’) was deels gebaseerd op het boek ‘De kraak van het Slotervaartziekenhuis’ van de journalisten Jeroen Wester (NRC) en Bas Soetenhorst (Het Parool) uit 2015. De bronvermelding bleef echter achterwege, tot irritatie van de auteurs. De uitkomst na overleg tussen de auteurs en de producent: de credits voor de auteurs zullen alsnog in de aftiteling worden opgenomen.

Producent Pieter Kuijpers, die de kosten per aflevering op 70.000 euro schat, is „trots” op de serie. „Inhoudelijk is het echt heel goed, alleen de kijkcijfers vielen tegen.” Van de ophef ligt hij niet wakker. „Wij hebben het randje opgezocht, dan hoort het er een beetje bij.” De NTR en Oudkerk zijn overeengekomen geen commentaar te geven.