Opinie

Mogelijkmakers

CULRoosmalen 1

Begin augustus schreef ik een column over burgemeester Jan Hamming (PvdA) van de gemeente Heusden. Hij was met spoed een pot koffie gaan drinken bij een stel in het dorp Vlijmen dat, omdat ze een jaar eerder tijdens een vakantie in Tunesië getuige waren geweest van een terroristische aanslag, ‘nog niet klaar waren’ voor de huisvesting van vier Syrische jongens in de naastgelegen woning. Na „een indringend en geëmotioneerd gesprek” besloot Jan Hamming dat er een ander onderkomen voor de vluchtelingen moest worden gezocht.

Na mijn ‘pittige stukje’ daarover kwam de uitnodiging om ook een kopje koffie met de burgemeester te komen drinken. Gisteren zakte ik met de nodige tegenzin af naar Brabant. Ik was al eens eerder in zo’n val getrapt. Twee weken nadat ik had geschreven dat ik het belachelijk vond dat Nijmegen zichzelf de zomerhoofdstad van Nederland wilde noemen, strafte ik mezelf met een stadswandeling met de initiatiefnemer van dat plan.

Wat er ook gebeurt, ik ga niet door dit dorp wandelen, dacht ik toen ik voor het stadhuis aan de Julianastraat in Vlijmen stond.

Burgemeester Jan Hamming droeg een paarse blouse en dronk zijn koffie zwart.

Bas Schel van communicatie trapte af met de mededeling dat alle ambtenaren in de gemeente Heusden op last van Hamming binnenkort werden hernoemd tot ‘mogelijkmakers’. Zelf was hij alvast erg in zijn nopjes met de nieuwe functieomschrijving.

„Ik vind ‘hoofd communicatie’ veel gekker klinken.”

„Onze officiële slogan is ‘Dromen. Doen. Heusden’”, zei Hamming. „Daar is in het verleden wel eens de spot mee gedreven, maar als burgemeester wil ik helpen om de dromen van mensen verwezenlijken.”

Toen we ‘de kwestie’ meerdere malen hadden besproken – hij legde uit dat hij destijds ‘op gevoel’ een goede beslissing had genomen – vertelde de burgemeester dat de gemeente Heusden uit wel tien kernen bestond en dat ze in tegenstelling tot andere fusiegemeenten bewust geen nieuw gemeentehuis hadden neergezet. Ze hadden al twee gemeentehuizen, hoewel hij die het liefst had plat gegooid.

De Mogelijkmaker: „Wij geloven in een platte organisatie.”

De Burgemeester: „Ik geloof niet in stenen, ik geloof in keukentafels. Ik praat graag met mijn mensen.”

Bas Schel zei dat Vlijmen geen kerkdorp, maar het enige moskeedorp van Nederland is.

„Dat betekent dat we hier geen kerk, maar wel een moskee hebben”, zei Jan Hamming. „Door intensief contact met je burgers haal je de stoom van de ketel. Dat kan hier. Een stad als Tilburg is zo groot, dat is net een containerschip. Dat is voor een schipper moeilijker bijsturen.”

Ik vroeg wat voor een boot de gemeente Heusden was.

Er viel een stilte.

„Een mooi jacht!”, zei De Mogelijkmaker.

„Gewoon een kleinere boot”, zei De Burgemeester.

Marcel van Roosmalen heeft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.