Mensenrechtenraad

Rusland zetel kwijt in VN-orgaan

Het is Rusland niet gelukt om herkozen te worden in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN). Dat melden internationale persbureaus. Het is een zware diplomatieke nederlaag voor Rusland dat door VN-leden wordt bekritiseerd vanwege de rol in de oorlog in Syrië. Ondanks kritiek is Saoedi-Arabië wel herkozen.

De 193 leden van de VN kozen op vrijdag 14 leden in de 47-zetels tellende Mensenrechtenraad die bijeenkomt in de Zwitserse stad Genève. De raad is verantwoordelijk voor de promotie en bescherming van mensenrechten.

Rusland (112 stemmen) werd verslagen door Hongarije (144 stemmen) en Kroatië (114 stemmen) in de race om twee zetels voor Oost-Europa. Het is voor het eerst dat een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad geen zetel meer heeft in de Mensenrechtenraad sinds de oprichting tien jaar geleden. (Reuters)