Meer risico is enige optie

De hoge beurskoersen zijn op zich een vreemd fenomeen. We leven in een tijd van toenemende politieke onzekerheid, afnemende bedrijfswinsten en lage inflatie. Niet direct een klimaat waarin beurskoersen het traditioneel goed doen. Maar de huidige tijden zijn zonder precedent en historische vergelijkingen gaan vaak niet meer op. Beleggers zoeken rendement en dat is lastig in een obligatiemarkt waar ruim 20.000 miljard dollar aan papier momenteel een negatieve rente heeft. Beleggers worden dus gedwongen meer risico te nemen en komen dan al snel uit bij aandelen. Er zijn natuurlijk veel andere alternatieven, maar aandelen bieden de hoogste toegankelijkheid en liquiditeit. En dus stroomt het kapitaal, dat ook niet rendeert op de spaarrekening dankzij het beleid van centrale banken, naar de aandelenmarkt en dat zal het blijven doen omdat rendement zoekende beleggers eigenlijk geen andere keus hebben.

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl