Opinie

De kat van Georgina Verbaan heeft een carrière als acteur opgebouwd

De kat van Georgina is de enige Nederlandse kat met een imdb-pagina.

Dr. Laurens oogt verward de laatste tijd. Hij staart vaak onthutst naar de bank, naar mij, of naar niets in het bijzonder. Alsof hij geen idee heeft wie hij is, waar hij is, en waarom dat zo zou kunnen zijn. Door dergelijke gedachten is hij in de achttien of negentien jaar dat hij al kat speelt niet eerder geplaagd geweest: Hij wás gewoon. Ik kreeg hem cadeau van de jongeman waar ik mee samenwoonde toen ik nog een tiener was. Hij was het beste cadeau dat ik ooit kreeg. Een klein wit pluisje met grote ogen dat wel begeleid door ronddansend licht en het gezang van engelen onder de handen van Walt Disney ontstaan moest zijn.

Ik had eerder wel katten gehad, buitenkatten, die des nachts hele of halve vogels op mijn bed kwamen leggen die lang niet altijd dood waren, en die – verstopt achter een varen op de eettafel – vernuftig kip pikten met een subtiel inschuivende voorpoot.

Laurens was anders

Laurens was anders. Dat een grote kwijlende Amerikaanse bull dog voor hem kwam staan om kennis te maken deed Laurens bitter weinig toen hij zijn eerste wollige stappen door ons huis zette. En toen de hond op vijf centimeter van zijn poezengezicht vandaan, begon te blaffen en speekseldraden op zijn snorharen afvuurde, ging hij zitten en keek hij de hond stoïcijns aan terwijl hij het geblaf bleef trotseren en zijn vacht naar achteren woei op een manier die aan Hans Klok deed denken. Het duurde nog een half jaar voor ik doorhad wat er nu precies zo anders aan hem was.

Ik heb, eenzaam als ik was, het bolletje als een pop tegen mij aangehouden. Ik kamde hem hele dagen en waste hem met speciale shampoo. Ik wist toen nog niet dat katten dat helemaal niet nodig hebben en er was ook nog geen internet. Dat had als gevolg dat hij niet bang was voor water en gerust bij me onder de douche kwam staan. Hij volgde me eigenlijk overal. Op de dag dat ik erachter kwam waarom deze kat zo onverschrokken door het leven stapte hoorde ik luid getoeter. Ik keek de straat in, een vrachtwagen stond op het dorpsweggetje stil en daarachter stond een file van andere voertuigen, met daarin verhitte mensen die boos uit hun raam hingen. De vrachtwagenchauffeur bleef toeteren. Ik begreep niet waarom tot ik vier meter voor de vrachtwagen, midden op de weg, mijn kat zag zitten. Hij zat zich, met zijn rug naar de toeterende auto’s toe, te wassen. Die kat is gek, dacht ik. Maar hij bleek hartstikke doof.

Carrière als acteur

Dat heeft hem er echter niet van weerhouden een carrière als acteur op te bouwen. Hij is de enige Nederlandse kat met een imdb-pagina (imdb staat voor Internet Movie Database) en ook schopte hij het door zijn onvermurwbare houding (Ik wil brokjes. Geef mij brokjes. Krijg ik geen brokjes? Dan gooi ik je spullen kapot.) tot het dictatorbehang van zijn goede vrind dhr. J. Kelder. Idi Amin en Joseph Stalin verbleekten naast zijn beeltenis. Op zacht groen papier staarde hij eenieder die via de trap naar de wc liep aan, met directe en volledige onderwerping tot gevolg. En nu weet hij niet weer wie hij is, en wat hij wil. Door zijn doofheid heeft hij altijd gegild, maar nu doet hij het vaker. Ook klinkt hij anders. Ik denk niet dat hij weet wat hij zegt.

Hij is een ander mens geworden. Toch blijft hij een van de leukste mensen die ik ken.