Opinie

Laat Groningen alsnog jubelen

De waan van gisteren – een wekelijks opinierubriekje in 200 woorden

Gasmeter. Foto Koen Suyk / ANP

„Beschamend dat het noorden, wingewest van aardgas voor heel Nederland, zelf zo weinig van die rijkdom profiteert”, adverteerde de PvdA op 27 november 1972 in het Nieuwsblad van het Noorden. Een verkiezingsbelofte die nog steeds niet ingelost is, op wat schadevergoeding voor verzakte huizen na. Toch was er deze week goed nieuws. 77 gemeenten tekenden een manifest dat gasfornuis en cv-ketel in de ban doet. Scheelt niet alleen CO2, maar ook stutwerk rondom Slochteren.

Waar is die 265 miljard euro aan aardgasbaten (Rekenkamer: 1960-2013) op stukgeslagen? „Leuke dingen voor linkse mensen”, aldus Hans Goedkoop in Andere Tijden. Uitkeringen en subsidies, zelfs voor vrouwencafés. „Van alles dat niet erg rendabel bleek”, zegt Jan Terlouw in die uitzending. The Economist diagnosticeerde deze spilzucht in 1977 al met de term ‘Dutch disease’. In Den Haag raakte ‘verjubelen’ in zwang. Maar ook rechts graaide uit de gaspot, weet Marcel van Dam. „Wiegel hield het raam open en Van Agt flikkerde het geld eruit.”

Sociale zekerheid en de Randstad, daar ging het gasgeld steeds naartoe. Groningen zelf bleef achter in de vaart der volkeren. Maar juist dat gegeven maakt dat de provincie nu in aanmerking komt voor ontwikkelingshulp, budgettair te verantwoorden als ‘leuk en links’. Met een leus als ‘iedere Groninger een gratis inductiekookplaat én een Spekmantrui’ zou de PvdA alsnog woord kunnen houden.

Meer afleveringen:
Koninklijke goedkeuring homo
Laat Groningen alsnog jubelen
Met Mieke Telkamp naar Mars
Kleedkamergeklets in 1991
Chaos in de klas van 1878