Jury in VS spreekt ‘soevereine burgers’ vrij

Onder de zeven vrijgesproken anti-overheidsactivisten in Oregon zijn de Bundy-broers, die al jaren proberen een gewapende opstand tegen de regering-Obama te ontketenen.

>Na de uitspraak van de rechter reageerden aanhangers van de Bundy-broers buiten het Gerechtsgebouw uitzinnig.
>Na de uitspraak van de rechter reageerden aanhangers van de Bundy-broers buiten het Gerechtsgebouw uitzinnig. Don Ryan/AP

Een rechter in de Amerikaanse staat Oregon heeft op last van de jury zeven anti-overheidsactivisten vrijgesproken, die eerder dit jaar met geweld een natuurcentrum bezet hielden. Onder deze groep bevinden zich de broers Ryan en Ammon Bundy, die al jaren proberen een gewapende opstand tegen de regering-Obama te ontketenen. De verrassende vrijspraak is een dreun voor Obama’s aanpak van de groeiende groep zogeheten ‘soevereine burgers’.

Na de uitspraak van de rechter reageerden aanhangers van de Bundy-broers buiten het Gerechtsgebouw uitzinnig. Voor het gerechtsgebouw in Portland vlogen ze elkaar in de armen. ,,Dit is een geschenk van God”, zegt John Lamb, een lid van de groep. ,,De federale overheid weet nu dat wij, het volk, onze rechten kunnen opeisen. Wij willen dit land van ze hebben, zodat iedereen vrij kan zijn.

Lees ook deze reportage die Guus Valk schreef bij de bezetting in Burns: Voor vrije boer Ryan Bundy is de oorlog begonnen

Begin januari trok een groep van zo’n driehonderd gewapende mannen en vrouwen het stadje Burns in Oregon binnen. Ze hielden een parade op straat, om te protesteren tegen een gevangenisstraf voor een boer en zijn zoon. De boer had federaal land in brand gestoken. Hierop trok een deel van de groep naar een wildreservaat, en begon een gewapende bezetting, die meer dan veertig dagen zou duren. De groep verklaarde het gebied onafhankelijk, en riep op tot een burgeroorlog. Verschillende bezetters spraken afscheidsvideo’s in, en zwoeren te zullen sterven. De FBI schoot één militielid dood, zeven leiders werden aangeklaagd.

Koeien

De Bundy-broers uit Nevada zijn al enkele jaren de voorlopers van de ‘soevereine burgers’. Zij erkennen geen federaal gezag. De Bundy’s lieten een conflict met ambtenaren over hun koeien in 2014 zo uit de hand lopen, dat er een gewapende patstelling ontstond bij hun boerderij. Honderden zwaarbewapende burgers zochten de confrontatie met het gezag. Uiteindelijk trok de FBI zich terug, om te voorkomen dat er doden zouden vallen.

Die overwinning heeft volgens terrorisme-expert JJ MacNab gezorgd voor een explosieve groei van het aantal actieve leden van de beweging, van enkele tienduizenden naar meer dan honderdduizend. Twee bezetters trokken naar Las Vegas, waar ze alsnog drie mensen doodschoten.

De Bundy’s en hun vijf handlangers werden aangeklaagd wegens samenzwering tegen federale ambtenaren en illegaal wapenbezit. Justitie wilde de zeven lange tijd vast hebben, om een signaal te geven aan andere soevereine burgers. De vorige nederlaag, bij de Bundy Ranch, had de beweging vleugels gegeven. Aanklagers lieten tientallen vuurwapens zien, en zeiden dat de leden van de groep hun actie zorgvuldig hadden voorbereid. Tijdens het proces zei Ammon Bundy dat de bezetting in Oregon niet vooraf was bedacht, en min of meer toevallig was ontstaan. De jury nam daar genoegen mee.

De Bundy-broers worden overigens niet vrijgelaten. Ze moeten zich nog verantwoorden voor de confrontatie met de FBI in 2014. Die zaak wordt begin volgend jaar behandeld.