IRak

‘IS-strijders doden ten minste 230 mensen bij Mosul’

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben bij de Iraakse stad Mosul ten minste 230 mensen gedood. Dat is gebeurd, omdat de slachtoffers weigerden bevelen uit te voeren van de terreurbeweging. Dit meldt persbureau Reuters op basis van een woordenvoerder van de Verenigde Naties (VN).

Tijdens de briefing van de VN werd bekend dat de slachtoffers ter plekke zijn doodgeschoten. Het zou gaan om 40 burgers en 190 voormalige leden van de Iraakse veiligheidsdiensten.

De VN zeggen ook dat IS „tienduizenden” mannen, vrouwen en kinderen uit dorpen rond Mosul vasthoudt. Hulporganisaties zijn bang dat de terreurgroep de mensen inzet als menselijk schild wanneer het Iraakse leger de stad bereikt.

De strijd om Mosul is belangrijk mede omdat het de laatste grote stad in Irak is die IS nog in handen heeft. In de stad zitten naar schattig nog vierduizend tot achtduizend IS-strijders. Ook ligt de stad strategisch en is die economisch van groot belang voor IS. Verwacht wordt dat de strijd weken, misschien wel maanden kan gaan duren.

Mensen die uit Mosul zijn gevlucht, worden onder meer in kampen opgevangen vlak bij de Koerdische stad Erbil. De burgers die zich aanmelden in zo’n kamp worden eerst gescreend, omdat de Koerden en het Iraakse leger bang zijn dat er IS-strijders onder zitten. Volgens de VN zijn tot nu toe ongeveer 9.000 mensen ontheemd geraakt als gevolg van het offensief tegen IS in Mosul. (NRC)