Homokunst

Russische douane legt beslag op werk voor expositie Haarlem

De Russische douane heeft deze week voor Nederland bestemde kunst in beslag genomen, omdat die zou aanzetten tot homoseksualiteit.

Het gaat om een serie kunstwerken van Demir Demirov, bestemd voor een tentoonstelling van de Roze Kunstlijn, die volgende zaterdag in Haarlem wordt geopend. De kunstenaar maakte het nieuws van de inbeslagname donderdag zelf bekend op zijn Facebook-pagina.

De Haarlemse D66-wethouder Jur Botter (Cultuur) gaat het college van B en W van zijn gemeente voorstellen om gezamenlijk een boze brief te schrijven aan de Russische ambassadeur in Nederland.

Haarlem is een regenboogstad, zegt Botter, een gemeente die zich sterk maakt voor de acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. „Het is te gek voor woorden dat kunst wordt tegengehouden omdat het zou aanzetten tot vermeende homoseksualiteit.”