Hof handhaaft straf stiefvader Daniëlla: 18 jaar en tbs

Moeder Karin S. (52) is veroordeeld tot 5 jaar en tbs met voorwaarden.

Het gerechtshof van Leeuwarden.
Het gerechtshof van Leeuwarden. Catrinus van der Veen/ANP

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Geert W. (48) uit Groningen veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg van zijn stiefdochter Daniëlla. Moeder Karin S. (52) is veroordeeld tot 5 jaar en tbs met voorwaarden, dat meldt het gerechtshof.

Het openbaar ministerie eiste een maand geleden achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De moeder hoorde toen acht jaar cel tegen zich eisen. De twee kregen eerder respectievelijk 18 en acht jaar celstraf opgelegd.

Honkbalknuppel

De politie vond het lichaam van de 20-jarige Daniëlla eind juli 2013 in een hoekwoning in de Opaalstraat in Groningen. De vrouw was wekenlang zwaar mishandeld met een honkbalknuppel, stoelen en een broekriem.

Lees ook: Toekijken tot de dood erop volgt

Daniëlla’s stiefvader misbruikte het verstandelijk beperkte meisje en besloot haar uiteindelijk te vermoorden. Haar moeder wist van het misbruik maar greep niet in. Volgens het hof heeft de moeder zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling met de dood tot gevolg. Het hof ziet haar als “sterk verminderd toerekeningsvatbaar” en legt haar daarom vijf jaar gevangenisstraf op en tbs met voorwaarden.

Volgens de stiefvader en moeder zou ze van de trap gevallen zijn en hebben zij niks met het overlijden van Daniëlla te maken.

W. werd in 2007 al tot zes jaar cel veroordeeld voor het verkrachten en bedreigen van twee stiefdochters uit een eerdere relatie.

Hulp schoot tekort

De hulpverlenende instanties zouden ernstig tekort zijn geschoten bij het gezin van Daniëlla bleek uit een rapport van Samenwerkende Inspecties, een samenwerking tussen drie rijksinspectiediensten. Er kwamen meldingen binnen bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling, maar de veiligheid van Daniëlla en haar broers had onvoldoende prioriteit.

Het gezin werd begeleid door meer dan tien instanties, waaronder Bureau Jeugdzorg, de GGZ en de huisarts. Het kampte onder andere met financiële en gezinsproblemen. Die problemen werden volgens het rapport niet effectief en in samenhang opgepakt.