Helft agenten ervaart constant stress

Foto ANP / Bas Czerwinski

De helft van de vijftigduizend politieagenten in Nederland heeft last van stressklachten. Dit blijkt uit een onderzoek dat de politie intern binnen de Nationale Politie heeft laten uitvoeren.

Uit de studie waaraan de afgelopen zomermaanden door dertienduizend agenten is deelgenomen blijkt dat politiemensen minder werkplezier hebben dan andere beroepsgroepen in Nederland en aanmerkelijk meer spanningen ervaren. De factoren die de meeste werkstress opleveren zijn volgens het onderzoek ‘agressie en geweld door burgers’ (79 procent), ‘onderbelasting’ (45 procent) en ‘intern grensoverschrijdend gedrag’. Onder deze laatste categorie vallen onder meer pesten (18 procent) en intimidatie (15 procent). ‘Onderbelasting’ wil volgens de politie zeggen dat collega’s het gevoel hebben dat ze werk doen dat onder hun niveau is.

Politieagenten geven wel aan trots te zijn op hun werk. 86 procent is ‘regelmatig’ tot ‘altijd’ trots op het werk dat ze doen. Het is de eerste keer dat een dergelijk cultuuronderzoek bij de politie is uitgevoerd. Gery Veldhuis, portefeuillehouder basisteams en districten, zegt dat de resultaten gebruikt zullen worden voor een plan van aanpak om de werksfeer te verbeteren. „Door de meting te herhalen en de voortgang te monitoren, houden we de vinger aan de pols. Alleen dan kunnen we werken aan een organisatie met tevreden en gezonde medewerkers die iedere dag weer een stap naar voren doen om een bijdrage te leveren aan veiligheid in ons land”, zegt Veldhuis op het intranet van de politie.

Over de recherche verscheen dit voorjaar een studie – Handelen naar Waarheid – waaruit bleek dat de kwaliteit van de opsporing bedroevend was.

Lees hier een portret van de districtsrecherche Den Haag West: Rechercheren is selecteren