Celstraf voor ‘hacker’ naaktfoto’s beroemdheden

Bij de grootschalige ‘hack’ in september 2014 bij de iCloud van Apple kwamen privéfoto’s in omloop van onder meer Jennifer Lawrence.

Jennifer Lawrence.
Jennifer Lawrence. Foto Thibault Camus/AP Photo

De man die de inloggegevens van iCloud-accounts van beroemdheden achterhaalde, waardoor er naaktfoto’s en -video’s gepubliceerd werden, is veroordeeld tot 18 maanden cel. In september 2014 kwamen privéfoto’s in omloop uit de iCloud van onder meer Jennifer Lawrence, Kate Upton, Rihanna, Kirsten Dunst en Winona Ryder. De openbaring van privéfoto’s en -video’s staat in de Verenigde Staten bekend als The Fappening.

Volgens de rechter is het niet voldoende bewezen dat Ryan Collins, de veroordeelde, de foto’s heeft verspreid en legt hem daarom de geëiste boete van 250.000 euro niet op, zo melden Amerikaanse media.

Geen hack, maar phishing

Volgens de FBI heeft de 32-jarige Collins informatie verkregen uit “ten minste vijftig iCloud-accounts en 72 gmail-accounts van voornamelijk vrouwelijke beroemdheden in een periode van twee jaar”. Collins werd in maart van dit jaar opgepakt. Hij bekende dat hij de foto’s had verkregen via phishing: hij stuurde mailtjes waarin hij zich voordeed als Apple of Google om inlognamen en wachtwoorden te ontlokken.

Lees ook: Apple erkent kraken van iCloud-accounts, maar vindt zichzelf niet schuldig

The Fappening zorgde voor veel ophef over beveiliging van documenten in de cloud. Apple werd ervan beschuldigd dat hun dienst iCloud slecht beveiligd was. Uit onderzoek van zowel Apple als de FBI blijkt dat Collins niet ingebroken heeft in het systeem van Apple.

Vier jaar geleden is een man in een vergelijkbare zaak veroordeeld tot tien jaar cel en een forse schadevergoeding. Deze man hackte de persoonlijke e-mailadressen van zeker vijftig beroemdheden, onder wie actrices Mila Kunis en Scarlett Johansson en zangeres Christina Aguilera, en plaatste privéfoto’s van deze dames op internet.