FBI kijkt tot vreugde van Trump naar e-mails Clinton

Presidentsverkiezingen VS

Nieuwe e-mails die de FBI heeft ontdekt kunnen relevant zijn voor de kwestie, aldus FBI-directeur Comey in brief aan Congres

Op een explosief moment in de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de FBI besloten opnieuw naar de e-mailaffaire van Hillary Clinton te kijken. Volgens een brief van directeur James Comey aan het Congres heeft de FBI nieuwe e-mails aangetroffen die „relevant zijn voor het onderzoek”. Het onderzoek wordt (nog) niet formeel heropend.

Het gaat volgens The New York Times om een onderzoek naar Anthony Weiner, die in een scheiding ligt met Clintons rechterhand Huma Abedin. De FBI had volgens de krant de telefoons van Weiner en Abedin in beslag genomen. Weiner raakte de afgelopen jaren diverse keren in opspraak omdat hij online seksueel getinte gesprekken met vrouwen voerde, onder meer met een minderjarige.

De brief van Comey is vaag opgesteld, en noemt Weiner of Abedin niet. Wel schrijft hij dat de mails aan het licht kwamen in een zaak die niets met de eerdere e-mailaffaire van Clinton te maken had. Maar een dreigende heropening van het onderzoek is slecht nieuws voor Clinton, die de verkiezingen leek te gaan winnen.

Het nieuws werd juichend ontvangen op een bijeenkomst van Donald Trump in New Hampshire. Volgens Trump, die in de peilingen steeds verder achterloopt, is de kwestie „groter dan de Watergate-affaire”.

De e-mailaffaire achtervolgt Clinton al sinds het begin van haar presidentskandidatuur. Als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte ze een onbeveiligde privéserver, waarmee ze e-mails stuurde. Het versturen van geheime overheidsinformatie via onbeveiligde servers is niet alleen strafbaar, de praktijk bevestigde het geheimzinnige imago dat veel Amerikanen bij Clinton hebben. Drie maanden geleden concludeerde de FBI dat er geen redenen waren Clinton te vervolgen. Maar, zei Comey destijds, Clinton was „buitengewoon nalatig” geweest. Er waren tientallen mails aan het licht gekomen die vertrouwelijk of zelfs geheim waren.

Clinton hoopte de kwestie na het FBI-onderzoek achter zich te laten. Voor Trump is de FBI-brief daarom een zegen. Trump beheerst al maanden het nieuws, en kan nu eindelijk de aandacht weer op zijn Democratische tegenstander richten. „Wellicht is het systeem wel minder corrupt dan ik dacht”, zei hij. Zijn aanhangers scandeerden ‘Lock her up!’. Wall Street reageerde meteen: de Dow Jones daalde met honderd punten.

De kans dat de FBI voor 8 november het onderzoek afrondt, is klein. De Clinton-campagne leek overvallen. Clinton bleef lang in een geland vliegtuig zitten, en zei niets toen ze uitstapte. De voorzitter van Clintons campagne noemde het „buitengewoon” dat de FBI zo weinig details vrijgaf in de brief, zeker omdat de verkiezingen zo dichtbij zijn.