EU akkoord met Gazprom over toestroom Russisch gas

Door de deal kan Rusland meer gas laten stromen naar Europa via Nord Stream en de Opal-pijpleiding.

Opening van Nord Stream-pijpleiding in november 2011. Met de aandeelhouders: premier Rutte, de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse premier Fillon en de Russische premier Medvedev.
Opening van Nord Stream-pijpleiding in november 2011. Met de aandeelhouders: premier Rutte, de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse premier Fillon en de Russische premier Medvedev. Foto Jerry Lampen/ ANP

De Europese Commissie heeft op vrijdag bevestigd dat ze de limiet opheffen voor de hoeveelheid Russisch gas dat via de Nord Stream-pijpleiding naar Duitsland en Tsjechië stroomt. Zo meldt persbureau Reuters.

Verschillende media meldden eerder deze week al dat er een akkoord in de maak was tussen Europa en de Russische gasgigant. Deze beslissing zorgt ervoor dat Gazprom bovenop de huidige toestroom 7,7 en 10,2 miljard kubieke meter gas (bcm) kan aanbieden aan Europa.

‘Akkoord goed voor Europa, slecht voor Oekraïne’

Het akkoord heeft betrekking op de Opal-pijpleiding dat Nord Stream verbindt met Duitsland en Tsjechië. Volgens de Europese regels moeten energienetwerken ook openstaan voor derden om vrije marktwerking te garanderen. De zogenoemde third party access. Omdat Gazprom zowel eigenaar is van de pijpleiding als leverancier van het gas werd er een limiet gehanteerd voor Opal.

In de deal houdt Gazprom exclusief recht voor 50 procent van de capaciteit van de pijpleiding. Daarnaast moet het minimaal 10 procent tot 20 procent van de capaciteit openstellen voor andere aanbieders. De overige volumes worden in de markt gezet. Wanneer er geen andere partijen zijn, dan mag het Russische bedrijf ook een bod doen.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal schrijft in een analyse dat dit akkoord betekent dat Europa en Rusland, ondanks de spanningen om Syrië, wel pragmatisch zaken kunnen doen. Maar het is volgens de krant wel een slecht zaak voor Oekraïne. Rusland gebruikt Nord Stream en de aanverwante Opal-pijpleiding om minder Russisch gas door Oekraïne te laten stromen, waardoor het haar functie als doorvoerland van gas langzaamaan verliest.

Er loopt nog een Europees onderzoek naar machtsmisbruik van Gazprom in Oost-Europa.

Lees ook een analyse van NRC-redacteur Renee Postma: EU klaagt Gazprom aan wegens machtsmisbruik