Energie

Deal EU, Gazprom over Russisch gas

De Europese Commissie heeft op vrijdag bevestigd dat ze de limiet opheft voor de hoeveelheid Russisch gas die via de Nord Stream-pijpleiding naar Duitsland en Tsjechië stroomt. Dat meldt persbureau Reuters.

Verschillende media meldden eerder deze week al dat er een akkoord in de maak was tussen Europa en de Russische gasgigant. Deze beslissing zorgt ervoor dat Gazprom bovenop de huidige toestroom 7,7 en 10,2 miljard kubieke meter gas kan aanbieden aan Europa.

Het akkoord heeft betrekking op de Opal-pijpleiding die Nord Stream verbindt met Duitsland en Tsjechië. Volgens de Europese regels moeten energienetwerken ook openstaan voor derden om marktwerking te garanderen. Omdat Gazprom zowel eigenaar is van de pijpleiding als leverancier van het gas werd er een limiet gehanteerd voor Opal.

In de deal blijft 50 procent van de capaciteit van de pijpleiding exclusief voor Gazprom. Daarnaast moet het minimaal 10 procent tot 20 procent van de capaciteit openstellen voor andere aanbieders. De overige volumes worden op de markt aangeboden. Wanneer er geen andere partijen zijn, mag het Russische bedrijf daar zelf ook op bieden.

The Wall Street Journal schrijft dat dit akkoord betekent dat Europa en Rusland ondanks de spanningen om Syrië wel pragmatisch zaken kunnen doen. Maar het is volgens de krant wel een slechte zaak voor Oekraïne. Rusland gebruikt Nord Stream en de aanverwante Opal-pijpleiding om minder Russisch gas door Oekraïne te laten stromen, waardoor het zijn functie als doorvoerland van gas langzaamaan verliest. (NRC)