Een nieuwe ankerplaats op de ‘mart’ in Rotterdam

©

De komst van de Markthal, de herinrichting van de Binnenrotte en de door het stadhuis bevolen inkrimping van het aantal kraampjes, ze lijken uiteindelijk geen van alle van grote invloed te zijn geweest op de genius loci van de ‘mart’, zoals door menigeen werd gevreesd. De sfeer en het no nonsense-karakter zijn onaangetast. De Markthal is door de Rotterdammer stilzwijgend toebedacht aan toeristen en dagjesmensen uit de provincie, zelf tref je hem op marktdagen nog als vanouds bij de vetpan met loempia’s van Ron Balakian, of bij het stalletje van Kik, waar je staand en voor een habbekrats hele kilo’s mosselen mag oppeuzelen. Café Pol, de pizzacounter van Little Italy en buurvrouw Penny Pean zijn en blijven eveneens traditionele ankerplaatsen; daar hebben de diverse foodketens tussen de Blaak en de Meent de afgelopen jaren gelukkig ook geen verandering in gebracht.

Sinds september doet The Fish Market een gerichte poging om bezoekers van de markt naar binnen te krijgen. Het restaurant van Katwijker van oorsprong Tim Law (eerder o.a. Hotel New York en SS Rotterdam) en Along Wu is in de plaats gekomen van sushi-keizer Sumo, die de Markthal is ingetrokken. Er staan binnen in The Fish Market al liefst 144 stoelen voor visliefhebbers klaar, en vanaf de zomer breidt de zaak uit met een terras uit tot óp de markt zelf. Net als bij de familie Kik eet je dan een berg mosselen onder het waarschijnlijk driftig wapperende zeil van een tochtige kraam, teneinde de authentieke Rotterdamse markt-experience zo dicht mogelijk te benaderen.

Vis wordt de nieuwe trend

Zal dat op de Binnenrotte aanslaan? Nou, aan de keuken en de uitstraling hoeft het alvast niet te liggen: in beiderlei opzicht houdt The Fish Market soepel het midden tussen wat je in een visrestaurant verwacht aan te treffen, en wat in een laagdrempelig vispaleis. Ik zie vergelijkenderwijs onmiddellijk Fish! in Borough Market in Londen voor me. En, nee dus, niet alles op de kaart is gefrituurd en anderszins van Kapitein Iglo-kaliber. Fish & chips, kibbeling en het lekkerbekje ontbreken niet, maar er deinen tevens volop levende kreeften in een homarium, zoals er in The Fish Market ook prachtige, op ijs uitgestalde zeevissen als tong, kabeljauw en zeebaars kunnen worden besteld voor rond de 20 euro.

In het segment schaal- en schelpdieren is de keuze net zo royaal, met onder meer king crabs, plateaus fruits de mer in verschillende formaten, scheermessen en gamba’s. Zo veel vis hebben we na de culinaire koerswijziging in Herman den Blijkers Las Palmas niet meer in een Rotterdams restaurant bij elkaar gezien. En geen stukje vlees verder op het menu! Tim Law is er gerust op. Hij weet niet beter of na de hamburger, de sushi en de geroosterde kip wordt vis de nieuwe eettrend, vertelt hij aan ons tafeltje. De aanwezigheid van een hele hoop verschillende gin-tonics op de kaart moet nog een extra bewijs zijn dat we hier boven op de ‘hippe shit’ zitten.

Wij laten in The Fish Market een order uitgaan voor ‘de vangst van de dag’, zijnde deze keer een op de huid gebakken, boterzachte dorade met frites (prima). We willen toch ook de garnalenkroketten getest hebben (oké, maar dan zonder die bijgeleverde grove mosterd), we laten om dezelfde reden een kreeftensoepje doorkomen (lekker), vongole (te zout), alsmede gestoofde octopus met gemberolie, zeekraal en lamsoor (vooral nadoen). Met nog een flesje sauvignon erbij zou je bijna vergeten dat de zaterdag nog niet half op weg is en dat we toch óók nog een andere reden hadden om ‘even naar de mart’ te gaan.