Een derde minder militairen op straat in België

Wel blijft het dreigingsniveau 3, op schaal van 4, gehandhaafd.

Militairen en politie bewaken het Berlaymont gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad.
Militairen en politie bewaken het Berlaymont gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. Foto ANP.

Het aantal militairen dat in België op straat patrouilleert wordt fors verminderd. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vrijdag bekendgemaakt. Waar er nu nog 1800 militairen op de Belgische straten rondlopen, wordt dat de komende tijd geleidelijk afgebouwd naar 1089.

Volgens De Tijd dient de maatregel om de werkdruk van militairen te verminderen.

Minder mensen, zelfde veiligheid

Wel blijft het dreigingsniveau 3, op schaal van 4, gehandhaafd, meldt De Standaard. Het is de bedoeling dat militairen niet continu mogelijke doelwitten beveiligen, maar in beweging blijven.

Op deze manier kan volgens de regering dezelfde veiligheid gegarandeerd worden, met minder mensen. De afgelopen maanden is volgens hem al gewerkt met deze “patrouillegerichte” methode.

De maatregel gaat per direct in. De militairen werden na de aanslagen van 22 maart in Brussel ingezet ter bescherming van burgers. Het leger klaagde over de werkdruk die dit opleverde.

Ook controletenten Zaventem weg

Eerder kondigde Jambon al aan dat ook op het Brusselse vliegveld Zaventem, dat bij de aanslagen in maart een van de doelwitten was, de beveiliging wordt teruggeschroefd. De controletenten die er waren neergezet, gaan verdwijnen. Per 7 november wordt deze vorm van prescreening buiten de vertrekhal opgeheven. In plaats daarvan komen er minder zichtbare veiligheidsmaatregelen.