Dopingbureau WADA: veel fouten bij dopingcontroles Rio

Zo hebben controleurs veel minder tests uitgevoerd dan gepland en bleken sporters soms onvindbaar bij een onaangekondigde test.

De olympische vlam wordt aangestoken in het Maracaña-stadion.
De olympische vlam wordt aangestoken in het Maracaña-stadion. Foto Robin Utrecht / ANP

Er is een hoop misgegaan bij de dopingcontroles op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. Zo hebben controleurs veel minder tests uitgevoerd dan gepland en bleken sporters soms onvindbaar bij een onaangekondigde test. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd onderzoek van wereldantidopingbureau WADA.

Oorzaak voor de vele problemen zijn volgens de onderzoeksafdeling van het WADA de gebrekkige coördinatie tussen controleurs en de organisatie, de slecht voorbereide vrijwilligers en de bezuinigingen op het budget van de antidopinginstanties. Daardoor bereikte het controleproces af en toe “het breekpunt”, aldus de onderzoekers.

In het rapport sommen de onderzoekers verschillende gebreken aan de dopingbestrijding in Rio op:

  • Er werden slechts 4.882 dopingtests uitgevoerd, bijna vijfhonderd minder dan het Internationaal Olympisch Comité had gehoopt.
  • Het IOC wilde dagelijks minimaal 350 urinemonsters verzamelen. Dat aantal werd geen enkele dag gehaald: gemiddeld waren het er nog geen tweehonderd per dag.
  • Door het verkeerd invoeren van gegevens konden honderd testen achteraf niet meer worden teruggeleid naar een sporter.
  • In sommige sporten, waaronder gewichtheffen, werd nauwelijks buiten de wedstrijden gecontroleerd. Bij het voetbal zelfs helemaal niet.
  • Door gebrekkige coördinatie waren sporters regelmatig onvindbaar voor een onverwachte dopingcontrole in het olympisch dorp. In sommige gevallen moest bijna 50 procent van de onverwachte testen daarom worden geschrapt.

Dat de dopingcontroles niet volledig in de soep liepen, is volgens het WADA te danken aan “de vindingrijkheid en goede wil van een handvol belangrijke dopingcontroleurs”. Door hun “inzet, doorzettingsvermogen en professionaliteit” konden veel van de beschreven problemen alsnog tot op zekere hoogte worden opgelost, schrijven de onderzoekers. Om die reden vindt het IOC dat de dopingaanpak geslaagd is, zo meldt het comité in een verklaring.

‘Problemen waren te voorzien’

De problemen die opdoken waren volgens het WADA “volkomen te voorzien en te voorkomen”. Wel complimenteerde het agentschap het Braziliaanse antidopingbureau, dat “uitstekend uitgerust” was en “zeer efficiënt te werk ging”. Anderhalve maand voor de Spelen schorste het WADA het bureau in Rio nog omdat het niet alle procedures had nageleefd.

Voorafgaand aan de Spelen was er een hoop te doen over doping. Met name de beschuldigingen van een grootschalig, door de overheid opgezet dopingprogramma in Rusland had een groot effect op het sporttoernooi. Tientallen Russische sporters die zich al hadden gekwalificeerd, werden vlak voor de opening toch niet toegelaten tot de Spelen.