Donorouders willen oud-directeur spermabank voor de rechter

Bij donorkinderen en ouders heerst er onzekerheid over de afstamming. De voormalige arts zou zelf ook donor zijn.

Archieffoto van ingevroren eicellen
Archieffoto van ingevroren eicellen Foto Koen van Weel/ ANP

Donorkinderen en ouders beginnen een rechtszaak tegen de heer Karbaat, arts en oud-directeur van spermabank Bijdorp. Hij zou onzorgvuldig hebben gehandeld door het recht op afstammingsinformatie te schenden. Ook willen ze opheldering over geruchten over vermeend donorschap van de heer Karbaat. Dat meldt Defence for Childeren.

De kinderrechtenorganisatie staat net als stichting Donorkind de families van kinderen bij die zijn geboren door hulp van deze kliniek. Zij hebben advocaat Bueters van advocatenkantoor Jansen & Van Gaal in de arm genomen.

Geen volle broer en zus

Bij donorkinderen en ouders heerst er onzekerheid over de afstamming. Een aantal donorkinderen zijn geen volle broer en zus ondanks de belofte dat er dezelfde donor zou zijn gebruikt. Verder heeft de kliniek de spermadonoren niet goed gescreend, zo laten de ouders weten. De kliniek zou de afgesproken maximale aantal van zes donorkinderen per donor hebben overschreden en zelfs de algemene norm binnen de beroepsgroep van fertiliteitsartsen van vijfentwintig kinderen per donor.

Volgens Ties van der Meer, voorzitter van stichting Donorkind is het “ontoelaatbaar dat [er] in Nederland zo met mensenlevens wordt omgegaan, als donorkind is er al veel onbegrip over je familiesituatie”.

In reactie op de aantijgingen van een aantal donorfamilies gaf Karbaat al eerder in het Algemene Dagblad aan dat hij sperma van verschillende donoren heeft gemengd. Maar dat heeft hij naar eigen zeggen gevraagd aan de vrouwen.

“Ik heb gevraagd of we het zullen mengen, maar dat zijn de dames kennelijk vergeten. Dat was volkomen legaal. Iedere kliniek deed het, alleen niemand gaf het openlijk toe.”

Het is voor het eerst in Nederland dat donorfamilies een civiele procedure starten tegen een spermakliniek vanwege kinderrechtenschendingen.