De Wadden, de Veluwe of toch Saba?

Wedstrijd

Waar is de mooiste natuur van Nederland? Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) maakte een bustour langs de genomineerde gebieden.

Het is natuurlijk een hachelijke onderneming om een wedstrijd uit te schrijven welk natuurgebied in Nederland het mooiste is. Zijn die gebieden wel te vergelijken? En verschillen smaken niet? Toch besloot staatssecretaris Martijn van Dam (Natuur, PvdA) dit voorjaar de verkiezing te organiseren. De natuurbeweging kon een oppeppertje wel gebruiken. Er is de afgelopen jaren zwaar bezuinigd op natuur, maar dat hoeft geen ramp te zijn, aldus het kabinet, als burgers en bedrijven zelf, als „energieke samenleving”, eens wat vaker de handen uit de mouwen steken. En wat vaker trots zijn op de natuur die Nederland al heeft, in plaats van te klagen over het gebrek daaraan. De afgelopen maanden hebben natuurgebieden reclame mogen maken voor een vakjury onder voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven. Die nomineerde onlangs dertien gebieden. Vanaf dat moment mochten alle Nederlanders een stem uitbrengen. Donderdag bezocht Van Dam deze gebieden, tijdens een 775 kilometer tellende busrit.

Grote kanshebber voor de overwinning is de vertrouwde Veluwe. Een gouwe ouwe is de Biesbosch, goed voor veel gezellige bevers en bootjesvertier. Andere serieuze kanshebbers zijn de Wadden, vaak beschouwd als laatste stukje echte wildernis in Nederland. Ook de natuur op het eiland Saba en de omringende zee is genomineerd. Mooie, juist on-Hollandse natuur.

De drie gebieden met de meeste stemmen krijgen het stempel ‘nationaal park van wereldklasse’ en ontvangen elk een bedrag van maximaal 300.000 euro voor „kwaliteitsverbetering”. Ook worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als „iconen van de Nederlandse natuur”. Naast de drie door het publiek uitverkoren gebieden kan nog een vierde gebied als winnaar worden aangewezen, door de vakjury.

Stemmen op het mooiste stukje natuur kan nog tot en met maandag 31 oktober op www.mooistenatuurgebied.nl.