Longreads

De man die probeerde staatsgeheimen te verkopen

De spannende longread van The Guardian vertelt het verhaal van Brian Regan die staatsgeheimen aan Libië probeerde te verkopen.

Foto: Susan Walsh / AP

Brian Regan lijkt een doodgewone Amerikaan. Hij woont samen met zijn vrouw en kinderen in een rustig stadje en heeft al twintig jaar dezelfde baan. Toch is Regan verantwoordelijk voor één van de grootste diefstallen van de Amerikaanse geheime dienst ooit. In de spannende longread ‘The spy who couldn’t spell’ beschrijft journalist Yudhijit Bhattacharjee in de Engelse krant The Guardian hoe Regan tienduizenden staatsgeheimen probeerde te verkopen aan Libië.

De 37-jarige Regan ziet in 1999 angstig een gedwongen ontslag tegemoet. Hij werkt al twintig jaar voor een gespecialiseerde tak van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Wie zou hem willen aannemen? Deze angst wordt versterkt door een langdurig minderwaardigheidsgevoel dat hij overhield aan jarenlange pesterijen op de basisschool vanwege zijn zware dyslexie. Hij zoekt een financiële ‘verzekering’ en vindt deze in zijn werk. Hij steelt tienduizenden documenten met staatsgeheimen en wil deze verkopen aan de Libische ambassade.

FBI

Terwijl hij de documenten steelt, wordt Regan steeds nerveuzer. Zo test hij bijvoorbeeld of hij wordt achtervolgd door geregeld op het laatste moment uit de metro te springen om te zien of iemand zijn voorbeeld volgt. Maanden verstrijken en Regan raakt steeds meer op zijn gemak. De meeste mensen onderschatten hem vanwege zijn dyslexie, vertelt hij zichzelf, en dus zal niemand hem op het spoor zijn. Maar ondertussen is het juist zijn dyslexie die hem verraadt.

Terwijl Regan de geheime informatie wil verkopen, zit FBI-agent Steven Carr hem in het geheim op de hielen. Carr kreeg het pakketje documenten dat Regan alvast stuurde aan de Libische ambassade, namelijk doorgespeeld van een informant. Bhattacharjee verweeft de twee verhalen prachtig met elkaar zodat je als lezer wordt meegenomen in een spannend detectiveverhaal dat daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Lees hier de spannende longread: (Aantal woorden: 5.303, Geschatte leestijd: 22 minuten) ‘The Spy Who Couldn’t Spell’