Convenant

Bankensector tegen sociale misstanden

Dertien Nederlandse banken hebben vrijdag een overeenkomst getekend waarin zij beloven om misstanden in hun sector aan te pakken. Ook vakbonden, maatschappelijke organisaties en de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben hun handtekening gezet. Er zal bij investeringen van banken of hun zakelijke partners worden gekeken of er geen mensenrechten worden geschonden. Zo moet bijvoorbeeld kinderarbeid worden voorkomen. Eerder sloot minister Ploumen al soortgelijke convenanten met de kolen- en textielsector. Deelname aan het convenant Bancaire Sector is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De banken rapporteren hun resultaten via de Sociaal Economische Raad aan een commissie. (ANP)