Biergigant AB InBev voelt crisis in Brazilië

Het bierconcern heeft door de slechte prestaties in Brazilië zijn verwachtingen voor heel 2016 wat moeten temperen.

Het hoofdkantoor van bierbrouwerij InBev Nederland.
Het hoofdkantoor van bierbrouwerij InBev Nederland. Foto Olaf Kraak / ANP

Anheuser-Busch InBev, producent van onder meer Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch, zag de winst in het derde kwartaal onverwacht dalen en stelt de verwachte opbrengsten voor het hele jaar naar beneden bij, dat meldt het bierconcern vrijdag bij de presentatie van kwartaalcijfers.

De brouwer verwijst vooral naar het erg zwak kwartaal in Brazilië, waar de biervolumes met 4,1 procent daalden, als gevolg van de economische crisis. Het totale verkoopvolume ging 0,9 procent omlaag.

De genormaliseerde ebitda (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en afwaarderingen) daalde 2 procent in het derde kwartaal, terwijl analisten hadden gerekend op 4,5 procent groei. AB InBev wist zijn bier wel duurder te verkopen. De omzet steeg met 2,8 procent, ook lager dan wat analisten hadden verwacht.

Overname SABMiller

De nettowinst daalde met bijna 60 procent naar 557 miljoen euro. Dat resultaat werd onder meer gedrukt door kosten die AB InBev moest maken voor de overname van SABMiller, die op 10 oktober werd afgerond. Daarnaast investeerde AB Inbev “zwaar” in marketing, hetgeen ten koste ging van het bedrijfsresultaat.

De fusie tussen InBev en SABMiller heeft de nummers een en twee op de mondiale biermarkt samengebracht, met Heineken nu op plaats twee.

De resultaten van SABMiller worden pas volgend kwartaal meegenomen in de cijfers van InBev. De biergigant kwam wel met een tussentijds handelsbericht over de resultaten van SABMiller. Vooral in Azië werd er minder bier verkocht. Het verkoopvolume met 3 procent omlaag. Daarin zijn de verkoopverliezen van afgestoten merken niet meegenomen. SABMiller verkocht onder meer Grolsch en het Italiaanse Peroni aan de Japanse branchegenoot Asahi om de fusie te kunnen afronden.

Als gevolg van de slechte prestaties verwacht AB InBev niet langer dat de omzet dit jaar sneller groeit dan de inflatie. “Gezien de zwakke resultaten in Brazilië verwachten we nu groei in lijn met de inflatie.” Eerder werd een sterkere toename voorzien.