Beschuldigde burgemeester gedood in Filippijnen

Samsudin Dimaukom werd onlangs beschuldigd van drugshandel door president Duterte, die drugsdealers keihard aanpakt.

Een Filippijnse burgemeester die door president Rodrigo Duterte was beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel is vrijdagmorgen gedood in een vuurgevecht met de politie. De man zou met beveiligers het vuur hebben geopend op een bewakingspost toen agenten zijn auto aanhielden, meldt persbureau Reuters.

Naast burgemeester Samsudin Dimaukom kwamen negen van zijn beveiligers om, aan de kant van de politie vielen geen slachtoffers. De agenten wilden Dimaukom aanhouden omdat ze vermoedens hadden dat hij plannen had voor de smokkel van een “reusachtige” hoeveelheid methamfetamine, liet de politie aan persbureau AP weten.

Burgemeester ontkende betrokkenheid

De aanval komt twee maanden na Duterte’s belofte om drugshandel in het vervolg keihard aan te pakken. In augustus, kort na zijn aantreden als president, noemde de voormalig officier van justitie de namen van ongeveer 150 bestuurders en ambtenaren die naar verluidt betrokken waren bij handel in illegale drugs.

NRC-redacteur Floris van Straaten was in Manilla:

Onder hen was ook Dimaukom, burgemeester van Datu Saudi Ampatuan. Hij gaf zichzelf vervolgens aan en ontkende elke betrokkenheid. Volgens persbureau AP liet de burgemeester tegenover lokale media weten dat hij zelf ook fel bestrijder van drugshandel was en dat hij de door Duterte ontketende oorlog steunde.

Sinds het aantreden van Duterte is in de Filippijnen een keihard strijd tegen drugs gaande. In een paar maanden tijd zijn er volgens schattingen van de politie meer dan 3.600 dealers en verslaafden gedood. Als de drugshandel niet stopt, kunnen dat er wel 30.000 worden, zo waarschuwde Duterte op donderdag.

Duterte vergeleek zichzelf met Hitler

Buitenlandredacteur Floris van Straaten was recentelijk op de Filippijnen. Hij schreef:

“Als president deed hij er vorige week nog een schepje bovenop en vergeleek zich met Hitler. “Hitler vermoordde drie miljoen joden (…) er zijn hier drie miljoen verslaafden, ik zou ze maar al te graag afslachten.” Deels is dat retoriek maar vaststaat dat Duterte intussen wel degelijk bezig is de daad bij het woord te voegen.”

Lees ook: In Davao vinden ze Duterte helemaal geen monster.