Brieven

Bescherm de vogels

Nederlands katten doden zo’n 60 miljoen vogels per jaar

Het artikel Ja, katten richten echt slachtingen aan (NRC, 25 oktober, Wetenschap) noemt niet de aantallen slachtoffers in Nederland.

Ik heb dat uitgerekend. Wij hebben circa 4 miljoen katten. In een Engelse studie met meer dan duizend katten doodde een kat gemiddeld 29 vogels per jaar. Een derde van die katten droeg zo’n leuk belletje, bedoeld om prooidieren te waarschuwen. Een andere studie met ruim veertig katten kwam uit op 6 vogels per jaar. Laten we schappelijk zijn: een gemiddelde kat doodt 15 vogels per jaar. De 4 miljoen katten in Nederland doden dus 60 miljoen vogels per jaar.

Is dat veel, is dat erg? Ik vind van wel. Laten kattenliefhebbers maar bewijzen dat het niet zo is. Ik coördineer in de Krimpenerwaard een project waarin we met 70 erfeigenaren erven geschikter maken voor vogels, waaronder een aantal zeldzame. Ik ben dus geen kattenfan. De 16.000 katten hier eten niet alleen merels en mussen, maar ook af en toe een steenuil (bijna weg bij ons) of een wintertaling (schaarse eendensoort).

Dus als je dan zonodig een kat wil, steriliseer of castreer die dan. Dat kost eenmalig een kwart van de jaarlijkse uitgaven voor een kat. En wordt lid van een natuurbeschermingsorganisatie. Dat lijkt een aflaat, maar die kat is er toch al, dus de vogels zijn er bij gebaat.