Beloning

Overname NXP levert topman 411 mln op

Topman Rick Clemmer van de Eindhovense chipmaker NXP kan bij de overname van zijn bedrijf door het Amerikaanse Qualcomm een recordbedrag verdienen van bijna 450 miljoen dollar (411 miljoen euro). Dat is het bedrag dat hij krijgt bij het verzilveren van de aandelen en de opties op aandelen die hij volgens het laatste jaarverslag (over 2015) bezit.

De 65-jarige Amerikaan Clemmer heeft ruim een half miljoen aandelen. Daarnaast bezit hij zo’n 4 miljoen opties op aandelen. Sommige van die opties dateren nog uit 2009, toen NXP er belabberd voorstond. De opties geven hem het recht om tegen prijzen variërend van 2 tot 73 dollar aandelen te kopen, die hij vervolgens bij de overname weer voor 110 dollar kan verkopen. De aandelen en opties ontving hij deels als bonus.

Of hij al die opties ook mag uitoefenen, is nog onduidelijk. Sommigen mogen officieel pas over een paar jaar benut worden. Maar dan is NXP mogelijk al van de beurs gehaald. Het is echter niet ongebruikelijk bij overnames als deze dat het recht om te verzilveren ‘naar voren’ wordt gehaald. Daarover moeten dan wel afspraken zijn gemaakt tussen koper en verkoper. Of dat ook bij NXP is gebeurd, is nog onbekend. Dat wordt vaak in het biedingsbericht bekendgemaakt, maar dat is nog niet gepubliceerd.

    • Chris Hensen