Ambulances: geef ons ruimte in file voor Merwedebrug

Volgens Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid staat de A27 regelmatig zo vol dat een spoedrit niet kan passeren.

De verkeerscontrole bij de Merwedebrug leidt tot verkeerschaos.
De verkeerscontrole bij de Merwedebrug leidt tot verkeerschaos. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Automobilisten die in de file staan voor de defecte Merwedebrug bij Gorinchem moeten meer rekening houden met ambulances. Volgens Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid staat de A27 regelmatig zo vol dat een spoedrit niet kan passeren. De dienst roept bestuurders daarom op meer ruimte te laten zodat ambulances er langs kunnen.

De ambulancedienst plaatste donderdag een video op Facebook waarin te zien is met wat voor taferelen de ambulancebestuurders soms te maken krijgen. Op de beelden – gefilmd vanaf het dashboard - rijden auto’s vier rijen dik over de snelweg. Alleen na heel veel stoppen en via de berm kan de ambulance er nog langs.

“Soms is de weg echt helemaal vol en kan niemand er iets aan doen dat wij ons vastrijden tijdens een spoedrit”, aldus de dienst in een begeleidend bericht:

“Voor de momenten waarop er nog beweging is, vragen we automobilisten om ons ruimte te geven in het midden van de weg. Je hoeft dan maar een halve rijstrook naar rechts of links op te schuiven, om samen een doorgang te creëren.”

‘Patiënten hebben er niet onder geleden’

Volgens de manager operaties van de ambulancedienst komen “dit soort verschijnselen” bij elke file voor, maar gebeurt het bij de Merwedebrug op de A27 wel erg vaak. De oproep die de dienst nu op Facebook doet, geldt overigens niet alleen voor de situatie in Zuid-Holland. Het is bij elke file van belang dat ambulances nog gemakkelijk kunnen passeren, aldus de operationeel manager

Lees ook: Files onvermijdelijk door afzetting Merwedebrug.

Hoe vaak ambulances klem staan bij de Merwedebrug door het gebrek aan ruimte kon de manager niet zeggen. Er zijn volgens hem nog geen “meldingen dat patiënten eronder hebben geleden”, laat hij via de telefoon weten. Wel ziet de ambulancedienst dat de aanrijdtijden sinds het sluiten van de brug voor vrachtwagens is toegenomen.

Geen goed alternatief voor brug

De Merwedebrug werd tweeënhalve week geleden gesloten voor vrachtauto’s, omdat er haarscheurtjes in de draagbalken zaten. Om te voorkomen dat voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo alsnog over de brug rijden, houden politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) toezicht op de weg, wat leidt tot lange files.

Lees ook: Dichte brug is ‘een drama’ voor truckers.

Een simpel alternatief voor de Merwedebrug is er niet: de A27 is de enige snelweg door de Alblasserwaard, de landstrook ingesloten door de Maas en de Merwede. De kortste route om de brug te vermijden kost vrachtwagenchauffeurs zo’n veertig minuten extra. Het duurt nog zeker tot begin december voordat vrachtwagens weer over de Merwedebrug mogen.