876 kinderen vrijgelaten uit Nigeriaanse opvangkampen

Ze werden uit handen van Boko Haram gered, maar kwamen vervolgens terecht in een “rehabilitatiecentrum”.

Een jongetje in een vluchtelingenkamp in een buitenwijk van Maiduguri.
Een jongetje in een vluchtelingenkamp in een buitenwijk van Maiduguri. Foto Stefan Heunis/AFP

Bijna negenhonderd kinderen die door de Nigeriaanse autoriteiten werden vastgehouden, worden vrijgelaten. Dat meldt persbureau Reuters. De minderjarigen werden in barakken opgevangen nadat ze uit handen van terreurgroepering Boko Haram waren gered.

De Verenigde Naties (VN) hebben onderhandeld over de vrijlating, na een bezoek van UNICEF in het kamp in Maiduguri, een stad in het noordoosten. Het is niet bekend hoelang de kinderen al vastgehouden werden.

Voor het Nigeriaanse leger is het routinewerk om mensen die lange tijd door Boko Haram gegijzeld zijn, ook op te sluiten. Ze doen dit uit voorzorg. Militanten van Boko Haram zetten vaak kinderen in bij aanslagen. Zo worden bij jonge meisjes explosieven omgebonden en moeten zij zichzelf tot ontploffing brengen bij markten of controleposten.

Lees ook: Meisjes zijn bevrijd, maar nu dreigt een andere ramp in Nigeria

Ongeoorloofd

Toch is het volgens mensenrechtenorganisaties niet geoorloofd om mensen zonder enige aanklacht op te sluiten. De autoriteiten in Nigeria noemen de opvangkampen rehabilitatiecentra, maar volgens hulporganisaties zijn het net gevangenissen.