‘1,5 miljoen kinderen in Jemen ondervoed’

Ongeveer 1,5 miljoen kinderen in Jemen zijn ondervoed en de helft van de bevolking heeft honger. Dat hebben hulporganisaties die betrokken zijn bij de hulpoperatie van de Verenigde Naties in Jemen vrijdag gezegd. Ze proberen aandacht te vragen voor de dramatisch slechte humanitaire situatie als gevolg van de burgeroorlog en de bombardementen van de Saoedische coalitie.

De coalitie heeft een lucht- en zeeblokkade ingesteld, waardoor er maar mondjesmaat hulpgoederen het land binnenkomen. Vooral kinderen hebben te lijden onder het gebrek aan voedsel. De helft van de kinderen is niet volgroeid. Ze zeggen dat 370.000 kinderen risico lopen op ernstige ondervoeding, een toestand waarin ze onmiddellijk medische zorg moeten krijgen om te voorkomen dat ze sterven. Volgens de organisaties hebben ongeveer 7 miljoen Jemenieten dringend behoefte aan voedsel.

Ondertussen neemt de vraag naar voedsel toe. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties zegt 235 miljoen euro nodig te hebben om tot maart voedsel te kunnen uitdelen. Volgens het WFP had Jemen al voor de oorlog één van de hoogste percentages ondervoeding ter wereld. Een woordvoerder van het WFP zei tijdens de persconferentie: „Het is een vreselijke situatie. Je hart breekt als je moeders ziet die zelf nauwelijks te eten hebben en wier kinderen langzaam wegglijden.”

De oorlog in Jemen heeft volgens de VN aan 10.000 mensen het leven gekost. In 2014 namen shi’itische Houthi-rebellen de hoofdstad Sana’a in. Toen ze oprukten richting het zuiden en de stad Aden dreigden in te nemen, besloot Saoedi-Arabië in te grijpen aan de kant van de regering. Het zag in de opmars van de Houthi’s de hand van zijn rivaal Iran, ook al is daar weinig bewijs voor. De strijd is inmiddels in een impasse beland. (Reuters)