’1,5 miljoen kinderen in Jemen zijn ondervoed’

Hulporganisaties van de Verenigde Naties vragen opnieuw aandacht voor de problemen in Jemen.

Een meisje in een stad vlakbij de haven van Jemen.
Een meisje in een stad vlakbij de haven van Jemen. Foto: AFP

1,5 miljoen kinderen in Jemen zijn ondervoed en de helft van de bevolking heeft honger. De helft van de kinderen in het land is daardoor niet volgroeid. Dat zeggen verschillende hulporganisaties van de Verenigde Naties vrijdag tijdens een persconferentie, zo bericht Reuters.

De hulporganisaties vragen opnieuw aandacht voor de problemen in het land. Ze zeggen dat 370.000 kinderen risico lopen op ernstige ondervoeding, een toestand waarin ze onmiddellijk medische zorg moeten krijgen om te voorkomen dat ze sterven. Volgens de organisaties hebben ongeveer zeven miljoen Jemenieten dringend behoefte aan voedsel.

Bekijk ook onze fotoserie: Hongersnood in Jemen

Ondertussen neemt de vraag naar voedsel toe. De VN-organisatie World Food Programme (WFP) zegt 257 miljoen dollar (235 miljoen euro) nodig te hebben om tot maart voedsel te kunnen uitdelen. Volgens het WPF had Jemen al voor de oorlog één van de hoogste percentages ondervoeding ter wereld.

Bettina Luescher, woordvoerder van de World Food Programme (WFP), zei tijdens de persconferentie:

“Het is een vreselijke situatie. Je hart breekt als je moeders ziet die zelf nauwelijks te eten hebben en wiens kinderen langzaam wegglijden.”

Oorlog

In Jemen woedt al jaren een oorlog die volgens de Verenigde Naties aan zeker 10.000 mensen het leven gekost. Een coalitie geleid door Saoedi-Arabië die de Jemenitische president Hadi steunt, vecht tegen de Houthi-rebellen. De oorlog begon toen in 2011 de bevolking in opstand kwam tegen het regime van president Saleh. In 2012 trad de president af en de Houthi-rebellen maakte gebruik van de chaos en probeerde de macht te grijpen. In 2014 escaleerde het conflict toen Houthi’s optrokken in de richting van hoofdstad Sanaa. De Verenigde Staten steunen de Saoedische coalitie met inlichtingen en wapens.

Lees ook: Met elke Saoedische aanval groeit steun voor Houthi’s

Sindsdien worden er veel bombardementen uitgevoerd. Bij een bomaanslag begin oktober op een uitvaartcentrum in Sanaa kwamen zeker 140 mensen om het leven. Saoedi-Arabië erkende hiervoor verantwoordelijk te zijn maar zei “slechte informatie” te hebben ontvangen. Ondertussen groeit de kritiek op het land. De Verenigde Naties eisten naar aanleiding van dit bombardement een onderzoek.