‘Zoutendijk geen kandidaat voor opvolging Gerrit Zalm’

Foto ANP / Remko de Waal

President-commissaris Olga Zoutendijk van ABN Amro is geen kandidaat voor de opvolging van topman Gerrit Zalm. Dat blijkt uit een verklaring die donderdag binnen de bank is verspreid onder werknemers en die in bezit is van NRC. De verklaring komt van Zoutendijk en Zalm.

Vorige week meldde NRC dat er irritatie was ontstaan binnen de top van de bank over de manier waarop minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zich mengt in de zoektocht naar een opvolger van Zalm, die eerder dit jaar zijn vertrek aankondigde. De zoektocht wordt officieel geleid door de raad van commissarissen van ABN Amro, maar Dijsselbloem zou zich vergaand bemoeien met het proces. Mede door daardoor zou er nu nog steeds geen opvolger zijn.

Binnen en buiten de bank werd ondertussen gespeculeerd dat Zoutendijk misschien zelf wel bestuursvoorzitter wilde worden. Maar zij en Zalm zeggen nu dat ze geen kandidaat is.

Beiden zeggen verder dat het opvolgingsproces „in goed overleg” met het ministerie van Financiën plaatsvindt. Ook zeggen zij te beseffen dat alle media-aandacht voor de bank „niet aangenaam” is voor de medewerkers. Zij beloven hen „zo spoedig mogelijk” te informeren over de uitkomst van het proces, maar „dat kost tijd”.

Lees ook: De moeizame zoektocht naar een opvolger van Gerrit Zalm