Zeker 90 migranten verdrinken voor Libische kust

Tot dusver konden 29 van de in totaal 126 drenkelingen door de Libische kustwacht worden gered.

Archiefbeeld van drenkelingen die konden worden gered.
Archiefbeeld van drenkelingen die konden worden gered. Christian Ditsch / AP

Voor de kust van Libië zijn woensdag zeker 90 migranten verdronken. Dat meldt een woordvoerder van de Libische marine donderdag volgens Reuters. De kustwacht heeft tot dusver 29 drenkelingen kunnen redden.

Woensdag werden tientallen migranten vermist, nadat een plastic boot met aan boord 126 migranten beschadigd raakte en zonk. De boot vertrok woensdagochtend vanuit de Libische kustplaats Tajoura en was al zo’n 42 kilometer van de Libische kust verwijderd. Op de boot zaten voornamelijk uit Afrika afkomstige migranten die op weg waren naar Europa.

De boot vertrok woensdag vanuit de Libische kustplaats Tajoura. De tekst loopt door na de kaart:

Lees ook: UNHCR: 2016 is dodelijkste jaar ooit voor migranten.

Er lijkt maar geen einde te komen aan het aantal migranten dat per boot de levensgevaarlijke oversteek naar het Europese vasteland probeert te maken. Eind september kwamen meer dan tweehonderd migranten om voor de kust van Egypte. De boot, met 450 migranten aan boord, kapseisde op de Middellandse Zee.

In totaal kwamen dit jaar naar schatting 3,800 migranten om bij hun poging via de Middellandse Zee Europa te bereiken. Volgens VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR verdronken er in 2016 nu al evenveel migranten als in heel 2015.