Longreads

Waarom skateboarden een verplicht vak is op deze school

Zweeds, wiskunde, aardrijkskunde en skateboarden. Het Bryggeriets Gymnasium in Malmö is de eerste school die skateboarden verplicht.

Still uit fragment Bryggeriet #1. "Foto: Vimeo

Elke dag skateboarden tijdens schooltijd. Voor veel scholieren een droom, in Malmö een realiteit. Het Zweedse Bryggeriets Gymnasium is de eerste middelbare school ter wereld waar skateboarden een centrale plek heeft in het onderwijs. Het grote skateboardtijdschrift Kingpin publiceerde een uitgebreid interview met de conrector over hoe zijn school dat precies doet.

Naast het volgen van reguliere vakken als wiskunde en geschiedenis, hebben alle leerlingen twee middagen in de week skateboardles. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Bryggeriets’ eigen skateboardpark, achter het schoolgebouw.

Let op: Het gaat hier niet om een sportopleiding waar jongeren worden opgeleid tot professionele skateboarders. De school werkt volgens de ‘skateboardfilosofie’; tijdens de lessen ligt de nadruk op het ontwikkelen van “de creatieve energie en het natuurlijk doorzettingsvermogen die inherent zijn aan het skateboarden”.

Tekst gaat verder onder fragment

De onderwijsmethode vormt een alternatief voor het veelbekritiseerde klassikaal onderwijs doordat de nadruk ligt op zelfwerkzaamheid. Conrector en skateboard-docent John Dahlquist legt in het interview uit:

“Volgens traditioneel onderwijs maak je een toets en word je daarop beoordeeld, voordat je weer aan een nieuw onderdeel begint. Het nieuwe aan onze methode is dat je leert kijken naar wat je verkeerd hebt gedaan of wat je kunt verbeteren om het dan helemaal opnieuw te doen.”

Net als bij het skateboarden, vindt Dahlquist. Skaters gaan net zo lang door met vallen en fouten maken tot ze een truc perfect onder de knie hebben. De volgende stap is bijvoorbeeld steeds vaker een ollie (sprong op een skateboard) maken, of bij een ollie landen op een trapleuning.

Zelfwerkzaamheid

Deze onderwijsmethode van zelfwerkzaamheid is niet nieuw, zegt onderwijsredacteur Maarten Huygen van NRC. Het ‘leren leren’ zien we hier terug in de lange, geslaagde traditie van zowel het Montessori-, als het Dalton-onderwijs. Huygen vertelt dat er in Nederland een grote lobby is voor het landelijk vervangen van het klassikale model door onderwijs gericht op zelfwerkzaamheid. Daarbij komt volgens Huygen dat jongens al jarenlang slechter presteren op school in vergelijking met meisjes. Onderzoek heeft meerdere malen aangetoond dat jongens simpelweg minder aanleg hebben om te leren ‘hoe ze moeten leren’.

Door de belevingswereld van jongeren te integreren in het onderwijs, slaagt de Zweedse school er in precies deze groep aan te spreken die wat extra hulp nodig heeft om zelfstandig te kunnen leren. Er zijn ook meisjes die skateboarden, maar het zijn vooral jongens. Dit zien we ook terug in de jongens-meisjes verdeling van de school. Van de 150 leerlingen op het Bryggeriets gymnasium bestaat de meerderheid uit jongens.

Lees hier over het succes van het Brygeriets Gymnasium in Malmö, in het Kingpin-interview met John Dahlquist (3400 woorden, leestijd 14 minuten).