Vluchtelingen voortaan naar regio met kans op een baan

Asielzoekerscentrum De Kruisberg in Doetinchem. Foto ANP / Koen van Weel

Minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) wil vluchtelingen met een verblijfsvergunning vaker in een regio plaatsen waar hun kans om een baan te vinden het grootste is. Dat heeft de minister donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. Een Syrische ingenieur zal bijvoorbeeld eerder in Eindhoven worden geplaatst, een visser in Katwijk.

Het asielzoekerscentrum in Doetinchem experimenteerde sinds afgelopen zomer met deze aanpak. De komende maanden gaan alle opvanglocaties zo werken.

In Doetinchem kon bij driekwart van de vluchtelingen bepaald worden in welke regio zij het beste passen, op basis van hun opleiding, werkervaring en ambities. Vervolgens lukte het bij driekwart van deze mensen om hen ook daadwerkelijk in die regio een huis te geven. Als het niet lukte kwam dat bijvoorbeeld doordat er geen plek was in een gemeente of doordat een vluchteling medische zorg nodig had die daar niet was.

Het is nog niet duidelijk of vluchtelingen in een ‘kansrijke regio’ ook vaker een baan vinden. „Daar moeten we ook realistisch in zijn”, zegt Asscher in een toelichting. „We zien dat het voor vluchtelingen altijd veel tijd kost om werk te vinden.”

Het kabinet kondigde eerder al aan dat het makkelijker wordt voor azc-bewoners om vrijwilligerswerk te doen en om de Nederlandse taal te leren. De Tweede Kamer wil dat asielzoekers een professionele taalcursus kunnen volgen. Zover gaat Asscher nog niet. Er worden alleen vrijwilligers getraind die „asielzoekers kunnen ondersteunen” om zelf de taal te leren. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) zei eerder dat een volledige Nederlandse taalcursus mogelijk „verwachtingen schept” voor asielzoekers die nog afgewezen kunnen worden.