ABBA kondigt digitale reünie aan

Meer dan dertig jaar na de breuk, keert de popgroep terug met een nieuwe ‘digitale live ervaring’.

Foto ANP

ABBA, de legendarische Zweedse popgroep die van 1972 tot 1982 actief was, heeft aangekondigd dat het volgend jaar een „virtueel live experiment” lanceert dat vanaf 2018 op tournee gaat. Het project, dat samen met Spice Girls-ontdekker Simon Fuller en Universal Music Group is opgezet, zal gebruikmaken van de nieuwste digitale en virtual reality-techniek. Een persbericht belooft „dat een nieuwe generatie fans in de gelegenheid zal worden gesteld om ABBA te zien en te horen op een voorheen ondenkbare wijze”.

Benny Andersson liet in de Britse krant The Guardian al weten dat de voormalige band ‘geïnspireerd is door de grenzeloze mogelijkheden van de toekomst’ en dat ze ‘dolgraag iets nieuws en groots creëren. Een tijdmachine die de essentie vat van wie we waren en zijn.”

De tekst gaat verder na de video


Zangeres Anni-Frid Lyngstad voegde daaraan toe: “Wereldwijd wordt door onze fans gevraagd wanneer wij weer samenkomen. Daarom hoop ik dat de fans net zo enthousiast zijn over deze nieuwe Abba-creatie als wij dat zijn.”

Reünie-optreden

Hoewel het viertal afgelopen juni een eenmalig reünie-optreden gaf tijdens een exclusief feestje in Stockholm, dateert het laatste officiële optreden van het beroemde Zweedse popkwartet uit 1982.