‘Vijf van de elf verpleeghuizen blijven op zwarte lijst’

Vakblad Zorgvisie maakte een rondgang onder de elf tehuizen en concludeert dat vijf instellingen nog niet van de ‘zwarte lijst’ af zijn.

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Vijf van de elf verpleegtehuizen die afgelopen zomer op de ‘zwarte lijst’ waren geplaatst, staan nog steeds op deze lijst. Dat meldt het vakblad Zorgvisie donderdag na een rondgang onder de elf verpleeghuizen. De Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) wil niet op het bericht reageren en kan niet vertellen wanneer ze de nieuwe lijst openbaar maken.

Het zou volgens Zorgvisie gaan om de instellingen Careyn, Humanitas, Laurens, Beweging 3.0 en Stichting Antroz. Twee instellingen die afgelopen zomer nog in de zwaarste categorie vielen, IJsselheem en Zorggroep Groningen, zijn volgens het blad helemaal van de lijst verdwenen. Drie andere instellingen worden onder minder zwaar toezicht gesteld. Dat betekent dat bij deze instellingen de inspectie toezicht houdt in de vorm van inspectiebezoeken en gesprekken met het bestuur. Als dan blijkt dat de problemen zijn opgelost, houdt het toezicht op.

Lees ook: Wat is een ‘onveilig’ verpleeghuis?

‘Zwarte lijst’

Op 4 juli presenteerde staatssecretaris Van Rijn een lijst met de prestaties van 150 verpleegtehuizen die het jaar ervoor onder extra toezicht stonden. Bij één op de drie instellingen was de zorg ondermaats. Over elf van deze tehuizen maakte Van Rijn zich zulke grote zorgen dat deze instellingen te maken zouden krijgen met een interventieteam bestaande uit medewerkers van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en het ministerie. Zij zouden kunnen ingrijpen door bestuurders te vervangen, patiëntenstops in te voeren en zouden instellingen zelfs kunnen sluiten.

Bestuurder Gijsbert van Herk van de instelling Humanitas in Rotterdam zegt tegen Zorgvisie niet verrast zijn dat de instelling nog niet van de ‘zwarte lijst’ is.

“Ik had het volstrekt onverantwoord gevonden als we drie maanden geleden met zoveel bombarie op de lijst waren geplaatst en er nu direct weer af waren gehaald”.

Verscherpt toezicht

Sinds het publiceren van de lijst hebben de instellingen veranderingen doorgevoerd, volgens Zorgvisie. Bestuurders zijn in sommige gevallen vervangen en instellingen zeggen een verbeterproces door te voeren. Dit leidt niet altijd tot een beter resultaat. De inspectie maakte dinsdag nog bekend dat de instelling Beweging 3.0 voor acht maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de inspectie is op verschillende locaties te weinig personeel aanwezig. Ook wordt er intern te weinig gedaan met de melding van incidenten terwijl dit volgens de inspectie juist van groot belang is zodat er van fouten kan worden geleerd.

Kritiek

Er kwam veel kritiek op het publiceren van de lijst. Zo bleek de informatie in sommige gevallen verouderd. NRC concludeerde deze zomer op basis van inspectierapporten en brieven dat in acht van de elf verpleeghuizen de zorg al sterk was verbeterd op het moment van publicatie van de lijst.

Manifest

Maandag presenteerde Hugo Borst samen met Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van de Rotterdamse zorginstelling Laurens, een manifest om de zorg te verbeteren. Ze hebben tien punten opgesteld waarop de zorg in verpleeghuizen verbeterd kan worden en ze roepen de politiek op zo snel mogelijk in actie te komen.