Vier jaar cel voor aanslag op moskee Enschede

Volgens de rechtbank hebben de vijf rechts-extremisten zich schuldig gemaakt aan terrorisme.

De moskee in Enschede.
De moskee in Enschede. Screenshot Google Streetview

Vijf rechts-extremistische terroristen zijn veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan een deel voorwaardelijk, voor een brandbomaanslag op een moskee in Enschede. De vijf gooiden in februari molotovcocktails naar het gebedshuis, waar op dat moment dertig tot veertig mensen binnen waren. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

De schade aan de moskee bleef beperkt en niemand raakte gewond. “Dat het bij een poging brandstichting is gebleven is niet de verdienste van de mannen, maar van een alerte voorbijganger die de brand heeft weten uit te trappen”, aldus de rechtbank.

Knullig

Een van de advocaten van de verdachten betoogde eerder in de rechtszaal dat geen sprake was van terrorisme, omdat de vijf knullig te werk gingen. Ze kwamen op het idee om de moskee aan te vallen, nadat ter sprake was gekomen dat verschillende moskeeën bedreigd waren. De brandbommen moesten de gemeente bang maken, zodat afgezien zou worden van plannen voor een asielzoekerscentrum. Ze vertrokken daarop naar een schuur, waar ze de brandbommen in elkaar zetten.

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Verdachte molotovcocktails over de app: “Eerst kratje leegdrinken, 24 flesjes vullen met benzine en gooien die handel.” #terreurzaak
Lees ook een reconstructie van de aanslag: Bier en een brandbom

Dat de vijf amateuristisch te werk gingen, betekent nog niet dat er geen sprake is van terreur, oordeelde de rechter donderdag:

“[De rechtbank overweegt] dat de (geringe) intelligentie en de mate van professionaliteit en zorgvuldigheid waarmee de feiten zijn uitgevoerd, hooguit een rol spelen bij de straftoemeting maar bij het beoordelingscriterium over de vraag of sprake is van een terroristisch oogmerk er niet toe doen.”

Terreur

De vijf - Danny H. (24), Jeroen B. (35), Ronald M. (35), Marco H. (36) en Raymond S. (34) wilden de gemeente en de moslimgemeenschap angst aanjagen, om te voorkomen dat het asielzoekerscentrum gebouwd zou worden, stelde de rechter vast. Dan is volgens de wet sprake van een terroristisch oogmerk.

Vier van de vijf mannen kregen vier jaar cel waarvan een voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De vijfde kreeg vier jaar waarvan twee voorwaardelijk, omdat hij heeft meegewerkt met het onderzoek en spijt heeft betuigd. Alle vijf mogen ze geen contact met elkaar hebben.

Rechts-extremisme

Tijdens het onderzoek werden in twee groepsapps teksten en afbeeldingen gevonden, waaruit bleek dat de vijf racistische en extremistische denkbeelden hadden. Zo stond er een afbeelding van Adolf Hitler in met de tekst “Hitler approves”, “met goedkeuring van Hitler”.

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Meer uit appgroep: “Grootste fout van Hitler: ze hebben de joden gepakt, ze hadden beter de islam kunnen uitroeien.” #terreurzaak Enschede