Reportage

Verdubbeling van gevallen van alcoholvergiftiging

Drank

Nederlanders drinken minder. Maar een kleine groep drinkt veel.

Foto ANP / Roos Koole

Nederlanders, en dan met name jongeren, belandden afgelopen jaar vaker dan ooit eerder gemeten in verband met alcohol op de spoedeisende hulp. Dat blijkt uit een rapport van expertisecentrum VeiligheidNL dat donderdag verschijnt. In 2015 kwamen werden zo’n 6.100 gevallen van alcoholvergifting geteld. Dat is meer dan het jaar ervoor, en een ruime verdubbeling vergeleken met tien jaar geleden.

Opvallend is de jonge leeftijd van de patiënten: zo’n 60 procent van de ‘intoxicanten’ was jonger dan 25 jaar, en een kwart zelfs onder de 18.

Naast alcoholvergiftigingen belandden afgelopen jaar meer mensen in het ziekenhuis na ongevallen en geweldsincidenten waarbij alcohol in het spel was. Het gaat om zo’n 15.200 personen in 2015, vergeleken met 9.700 in 2006. Ook hier geldt: de voornaamste leeftijdscategorie was tussen de 18 en 25 jaar.

Deze cijfers zijn geen precieze telling, maar een „betrouwbare schatting”, zegt Birgitte Blatter van VeiligheidNL. Ze zijn gebaseerd op het Letsel Informatiesysteem, waar dertien ziekenhuizen aan meewerken. Hun cijfers zijn naar een landelijke schatting geëxtrapoleerd.

Lees ook het achtergrondverhaal: ‘Alcohol, coma, ernstig letsel. Is dit nou onze maatschappij?’

Deze nieuwe cijfers lijken haaks te staan op de langetermijntrend. Sinds de minimumleeftijd voor alcoholverkoop is gestegen van 16 naar 18 jaar drinken jongeren juist steeds minder. Had in 2003 nog 83,7 procent van de kinderen onder de zeventien ooit alcohol gedronken, in 2015 was dat teruggelopen tot 45,4 procent, blijkt uit cijfers van het Trimbosinstituut.

Ook Nederlanders van andere leeftijdsgroepen drinken steeds minder. Tien jaar geleden stond de teller op 7,9 liter per hoofd van de bevolking (per jaar), vorig jaar was dat afgenomen tot 6,7 liter.

Waarom dan toch meer alcoholvergiftigingen? In de notendop: een steeds kleinere groep jongeren drinkt nog steeds heel veel. „Er is met name onder de 25 toch nog een behoorlijk grote groep ‘bingedrinkers’”, zegt Birgitte Blatter.

„Die drinken in korte tijd heel veel alcohol. Een klein deel van hen belandt in het ziekenhuis, en dat zien we terug in deze cijfers. Maar zij staan niet voor het drinkgedrag in de hele leeftijdsgroep.”

Volgens Wim van Dalen, directeur van STAP, tonen de nieuwe cijfers aan dat bingedrinking nog steeds „een hardnekkig patroon” is onder jongeren.