Twitter schrapt wereldwijd ruim driehonderd banen

Het bedrijf heeft last van concurrentie van onder meer Facebook en Snapchat. Ook trekt Twitter de stekker uit Vine.

Het logo bij het Twitter kantoor in Amsterdam.
Het logo bij het Twitter kantoor in Amsterdam. Foto: Sander Koning / ANP

Twitter schrapt wereldwijd 9 procent van de banen. Dat meldt het bedrijf donderdag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Volgens het bedrijf werken er in totaal 3.860 mensen. De reorganisatie zou dus ten koste gaan van zo’n 342 banen.

De reorganisatie zal plaatsvinden bij marketing en sales en zal tussen de 10 en 20 miljoen dollar (9,2 en 18 miljoen euro) gaan kosten. Het bedrijf hoopt efficiënter te kunnen werken.

Vine stopt

Later op de dag maakten Twitter en Vine samen bekend dat de stekker uit filmpjesdienst Vine wordt getrokken. Bij Vine, ook wel het “Instagram voor video’s” genoemd, kun je filmpjes van maximaal zes seconden uploaden en delen. De site werd in 2013 door Twitter opgetuigd en is sindsdien door miljoenen mensen gebruikt.

Twitter liet weten “de komende maanden” te stoppen met de applicatie. Gebruikers krijgen eerst nog de kans om hun opgenomen “Vines” te downloaden, voor de site offline gaat.

Lees ook: Maximaal zes seconden filmen met Vine, Twitters nieuwe videodienst

Concurrentie

Het bedrijf heeft last van concurrentie van onder meer Facebook en Snapchat. Hoewel het aantal maandelijke gebruikers van Twitter nog steeds toeneemt, blijft dit achter in vergelijking met Facebook. Sinds eind 2014 kreeg Twitter er 15 miljoen maandelijkse gebruikers bij. Tijdens deze periode steeg het aantal maandelijkse gebruikers van Facebook met 319 miljoen. Het aantal dagelijkse Twittergebruikers steeg met 7 procent, in vergelijking met een jaar eerder.

Lees ook: Te koop: 9.000 tweets per seconde

Omzet

De omzet van het bedrijf is met 8 procent gestegen naar 616 miljoen dollar (564 miljoen euro). Dit is meer dan analisten vooraf verwachtten en resulteerde in een stijging van de beurswaarde op Wall Street van 2,6 procent op donderdagmiddag. Ook de advertentie-inkomsten namen toe met zes procent. Het bedrijf heeft wel een nettoverlies van 103 miljoen dollar geleden.

Het bedrijf laat weten vol in te zetten op live-streaming diensten. Twitter verwacht veel van de dienst Periscope. Sinds juni is het bedrijf meer dan twaalf samenwerkingsverbanden aangegaan waarmee dagelijks live video’s worden uitgezonden.

Overname

De afgelopen maanden is veel gesproken over een mogelijke overname van Twitter. Na Google en Walt Disney haakte technologiebedrijf Salesforce twee weken geleden af als potentiële koper. Volgens de CEO van Salesforce paste Twitter strategisch niet bij het bedrijf. De beurswaarde van het bedrijf is gehalveerd in vergelijking met 2013 toen het bedrijf naar de beurs ging.