Twee yezidi-vrouwen winnen Sacharovprijs 2016

Ze krijgen de prijs vanwege hun bijdrage aan de bescherming van de Iraaks-Koerdische yezidi-gemeenschap.

De plenaire zaal van het Europees Parlement.
De plenaire zaal van het Europees Parlement. Foto: Sander Koning / ANP

De prestigieuze Sacharovprijs wordt dit jaar toegekend aan twee yezidi-vrouwen en overlevenden van terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft het Europees Parlement donderdag bekendgemaakt.

Twitter avatar Europarl_EN European Parliament #SakharovPrize: @EP_President Martin Schulz on this year’s laureates @NadiaMuradBasee and Lamiya Aji Bashar https://t.co/xsI7kXlPNM

Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar krijgen de prijs vanwege hun bijdrage aan de bescherming van de Iraaks-Koerdische yezidi-gemeenschap. Vorig jaar werden duizenden yezidi-meisjes door IS ontvoerd en tot seksuele slavernij gedwongen. De twee vrouwen werden zelf in 2014 ontvoerd door IS, toen de terreurgroep hun dorp Kocho, nabij de Noord-Iraakse stad Sinjar, veroverde. De vrouwen wisten te ontkomen, maar werden beiden misbruikt. Ook hield Bashar ernstige gezichtsverwondingen over aan de ontploffing van een landmijn.

Yezidi’s vormen een oude monotheïstische gemeenschap waarvan het gnostische geloof elementen bevat van Zoroastrianisme, christendom en islam.

Lees ook: Deze yezidi meisjes kwamen terug.

Mensenrechtenprijs

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. Vorig jaar ging de prijs naar de Saoedische blogger Raif Badawi, die in de gevangenis belandde vanwege zijn kritiek op de religieuze politie in het Arabische land.

Dit jaar zal de prijs op 14 december officieel worden uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.