Twee verdachten schuldig in zaak Visser en Severein

De Nederlandse oud-topvolleybalster en haar partner werden in 2013 in Spanje vermoord.

Kort na de verdwijning van de twee doken overal affiches op.
Kort na de verdwijning van de twee doken overal affiches op. Foto Robin Utrecht / ANP

Hoofdverdachte Juan Cuenca Lorente van de dubbele moord op Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein is net als de Roemeense huurmoordenaar Valentín Ion in het Spaanse Murcia schuldig bevonden. Een jury van negen leden is van mening dat het tweetal schuldig is aan de gewelddadige dood van het Nederlandse echtpaar op 13 mei 2013.

De Roemeen Constantín Stan werd niet schuldig verklaard aan moord, maar is wel schuldig verklaard aan hulp bij het wegwerken van de lichamen en zal nu vrijkomen. Stan barstte na de uitspraak in tranen uit. Nederlandse familieleden van Visser en Severein sloegen uit ongeloof de handen voor hun gezichten.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Nederlandse familieleden van Visser en Severein zijn aangeslagen na uitspraak jury.

De Nederlandse familieleden van Visser en Severein hebben onthutst gereageerd op de uitspraak. In een verklaring lieten zij weten:

“Alhoewel we zijn overtuigd van de zorgvuldigheid waarmee de Spaanse autoriteiten het proces hebben gevoerd, vinden we het volstrekt onbegrijpelijk en uiterst teleurstellend dat Constantin S. niet schuldig is bevonden aan de voornaamste aan hem ten laste gelegde feiten, maar slechts aan verhulling, en dat Serafin de A. geheel is vrijgesproken. We verwachten dan ook dat, mede in het licht van alle door het OM aangevoerde bewijsstukken dat de officier van justitie in hoger beroep zal gaan.”

Het proces – dat in de volksmond El crimen de los holandeses heet – wordt in Murcia gezien als een van de beruchtste zaken in de recente geschiedenis van de stad. De voorbije weken kwamen naast de verdachten tientallen getuigen aan het woord in een speciale zaal in het paleis van justitie in Murcia. Op basis van die verhoren maakte rechtbankpresident Enrique Domínguez een lijst van 38 vragen voor de volksjury. Na een beraad van anderhalve dag kwamen op donderdagmiddag de antwoorden.

Whisky

De jury is ervan overtuigd dat de Cuenca Lorente en Ion schuldig zijn aan het beramen en uitvoeren van de moord op de Nederlandse oud-volleybalster en diens partner. Het aandeel van de Roemeen Stan kon volgens de jury niet worden bewezen. Die stelde tijdens het proces boven in het huis whisky hebben zitten drinken toen de misdaden werden gepleegd. Stan zou slechts hebben geholpen bij het wegwerken van de lichamen. Ion ondersteunde dat verhaal.

Ion hoopte daarom strafvermindering te krijgen. Dat leek aanvankelijk te mislukken. De aanklager hield vast aan vijftig jaar, maar na de uitspraak van de jury ging de eis voor Ion en Cuenca terug naar 34 jaar. Tegen Stan werd vijf maanden geëist.

Lees ook het artikel dat NRC-correspondent Koen Greven eerder schreef: Drie jaar na de moord op Ingrid Visser begint de strafzaak in Spanje

Achterstallige betalingen

De zaak kreeg al snel een verrassende wending toen hoofdverdachte Cuenca zijn aandeel in de moordpartij bekende. De voormalig technisch directeur van CAV Murcia gaf toe dat een financieel geschil ten grondslag aan de dood van Visser en Severein lag. Visser had nog 60.000 euro tegoed aan achterstallige betalingen van de volleybalclub waar ze van 2009 tot 2011 onder contract stond. Met de verkoop van een marmergroeve had deze schuld vereffend moeten worden, maar Severein geloofde dit niet meer en ging verhaal halen.

Cuenca regelde een ontmoeting in een vakantiehuisje even buiten Murcia met het echtpaar. Hij wachtte hen daar op om ze op een stille plek te kunnen vermoorden. Cuenca had al een voorschot betaald van 1.200 euro om het echtpaar te laten verdwijnen.

Tijdens het proces werd duidelijk dat de Nederlanders kansloos waren. Beiden zijn met grof geweld dood geslagen zonder dat ze zich konden verweren.
De stoffelijke overschotten van Visser en Severein werden een dag later begraven in een citroenboomgaard van de Spanjaard Serafín de Alba bij het plaatsje Alquerías. Tegen De Alba was drie jaar cel geëist voor geboden hulp bij het laten verdwijnen van de lichamen. Dat kon volgens de jury niet worden bewezen.