Wat stemt Amerika op 8 november? Summar Elgogari (22) is een moslima in de VS met wortels in Egypte. Ze studeert om geschiedenislerares te worden.

Kort Amerikaans 5/14

‘Trump is islamofoob, dus stem ik op minst kwade’

Tot 8 november voelt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Summar Elgogari (22)is een moslima in de VS met wortels in Egypte. Ze studeert om geschiedenislerares te worden.
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Ik mag voor het eerst stemmen, hoopte zo dat het op Bernie Sanders zou zijn. Toen hij de Democratische voorverkiezing verloor van Clinton dacht ik: ik ga niet stemmen, of op een kandidaat van een kleine partij. Ik besefte steeds meer dat dit geen optie is, het kan Trump in het zadel helpen. Pennsylvania is een swing state en elke stem kan beslissend zijn. Ik stem dus op Clinton. Ik ben niet laaiend enthousiast over haar, het is de minste van twee kwaden.”

Waarom denkt u dat de meeste Arabisch-Amerikaanse moslims, volgens de peilingen, achter Hillary Clinton staan?

„Ik geloof dat veel Arabisch-Amerikaanse moslims weinig geïnteresseerd zijn in deze verkiezingen. Ik ben betrokken geweest bij een project bij moskeeën zoveel mogelijk mensen geregistreerd te krijgen en velen beseffen niet hoe ellendig het met Trump wordt. Hij is een grote islamofoob. De mensen die wel stemmen kiezen op haar, hoewel zij ook niet populair is, om haar rol in het Midden-Oosten en de onvoorwaardelijke steun aan Israël. Vergeet niet dat er ook hele religieuze moslims zijn die niet op een vrouw zullen stemmen.”

Hoe zal uw leven veranderen onder een president Trump of een president Clinton?

„Zonder hoofddoek zie ik er niet erg Arabisch uit. Mijn broertjes en vader hebben wel met discriminatie te maken. Ze worden uit de rij gehaald op een vliegveld, of de politie vraagt ze of ze Amerikaans zijn. Dat wordt met Trump nog erger, door hem denken mensen dat het oké is moslims uit te schelden of voor terrorist uit te maken. Als hij inderdaad grenzen sluit voor Arabieren of moslims, kan mijn familie uit Egypte hier niet meer komen. Het was belangrijk voor mij dat mijn oma en ooms en tantes bij mijn diploma-uitreiking van de middelbare school waren. Ik ben de allereerste in mijn familie die een universitair diploma gaat halen. Als Trump president wordt, is mijn familie er straks niet bij.”