De Thuiskok: Pasta met boerenkool

©

Rigatoni lijken op macaroni maar zijn iets groter. Verder zijn ze lang, breed en hol en zijn ze vernoemd naar hun ribbels; de naam betekent in het Italiaans ‘geribbeld’. Door de ribbels zijn ze geschikt voor alle sauzen, maar het lekkerst met vleessauzen of in ovenschotels. Sergio Herman maakt er deze Italiaanse klassieker mee, waar hij naar eigen smaak room en boerenkool bij doet.

Kook de rigatoni al dente in kokend gezouten water. Giet af, besprenkel met wat olijfolie en zet opzij. Verwarm olijfolie in een grote pan en voeg de knoflook, sjalot en tijm toe. Fruit de knoflook en sjalot tot ze glazig zijn en voeg dan het spek toe. Giet de vleesjus erbij wanneer het spek mooi gebakken is en laat inkoken tot de helft. Voeg dan de room toe en verwarm. Kruid met zwarte peper van de molen. Voeg de pasta toe en laat mee verwarmen.

Bak intussen de plakjes pancetta krokant in olijfolie en doe ze bij de pasta. Roer 2 eieren los, kruid met zwarte peper van de molen en rasp er het grootste deel van de parmezaan bij. Meng grondig. Giet de eieren over de warme pasta en roer goed door. Voeg de boerenkool toe en laat die lekker smelten in de pastabereiding. Verdeel de pasta over de borden en schaaf er royaal parmezaan over.