De Thuiskok: Kippetje dragon

Illustratie iStock

Over een ding zijn Sergio Herman en ik het roerend eens: er gaat niets boven een op Franse wijze bereide kip. Vast een van die smaken van vroeger waarmee de sterrenchef naar eigen zeggen steeds vaker kookt. Voor dit gerecht gebruikt Herman niet een hele kip maar alleen de meest malse onderdelen ervan: de kippenbouten. In zijn kookboek serveert hij er pommes allumettes bij; eigenlijk niets anders dan hele dunne frietjes. Dikkere frieten of aardappels op een andere manier mag natuurlijk ook.

Kruid de kippenbouten met zwarte peper van de molen en zeezout en kleur alle zijden mooi aan in een grote pan met de boter. Voeg de tijm, knoflook en sjalot toe en laat 2 minuutjes rustig mee bakken. Overgiet de kip regelmatig met de bakjus. Blus met de azijn en voeg de vleesjus en kippenfond toe. Laat 7 minuten rustig verder garen en draai de bouten af en toe om. Voeg de dragon toe en meng alles mooi onder elkaar. Gaar nog 2 minuten verder. Smelt ten slotte nog een koud klontje boter in de jus, voeg de tomatenblokjes toe en kruid bij met peper en zout.

Bak het spek kort aan in de boter. Voeg de champignons en erwtjes toe en bak verder. Voeg de kropsla toe en laat de sla lekker smelten. Kruid met zwarte peper van de molen en zeezout. Werk af met de citroenzeste. Serveer met frietjes of pommes allumettes en de kippenbouten.