Tegenvallende cijfers Arcadis, topman weg

Ingenieursbureau

Koers hard onderuit na onverwacht vertrek McArthur.

Foto ANP

Topman Neil McArthur vertrekt per direct bij ingenieurs- en adviesbureau Arcadis. Financieel directeur Renier Vree neemt zijn positie tijdelijk over, tot een nieuwe bestuursvoorzitter is gevonden. McArthur verdwijnt na vier jaar vanwege „meningsverschillen” over de te volgen koers.

Die mededeling komt tegelijk met de presentatie van tegenvallende derdekwartaalcijfers. Het gaat niet goed met Arcadis (27.000 werknemers). Het bedrijf – ontwerper van gebouwen, infrastructuur en waterprojecten – heeft last van moeizame omstandigheden wereldwijd. Donderdagochtend daalde het aandeel Arcadis in één klap met bijna 12 procent tot 11,88 euro.

Het bedrijfsresultaat liep het afgelopen kwartaal terug tot 38,6 miljoen euro, een derde minder dan dezelfde periode vorig jaar. De omzet (797 miljoen euro) was 7 procent lager dan het derde kwartaal in 2015.

Arcadis (3,4 miljard euro omzet in 2015) opereert in 70 landen. Het land heeft vooral last van omstandigheden in opkomende markten. In Brazilië kreeg het ingenieurs- en adviesbureau vanwege de zware economische crisis daar, een omzetdaling van 38 procent voor zijn kiezen. En ook in Noord-Amerika presteert Arcadis niet goed vanwege lage olieprijzen. Daarnaast wordt de Brexit gevoeld. Niet alleen vanwege de val van het pond maar ook omdat nieuwe investeringen worden uitgesteld. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 17 procent van de omzet van Arcadis.

Arcadis was lange tijd een beurslieveling. Tussen 2012 en 2015 beloonden beleggers de lange reeks overnames met een koersstijging. Het aandeel klom in drie jaar van rond de 12 euro tot boven de 31 euro. „Door groot te zijn ben je relevant”, zei de nu opgestapte topman McArthur in 2014 tegen NRC. Dat jaar deed Arcadis zijn grootste overname ooit. Het kocht het Britse ingenieursbureau Hyder voor 360 miljoen euro.

Begin vorig jaar begonnen de problemen voor Arcadis. Ook toen speelden tegenvallende prestaties in Brazilië een rol. Eind vorig jaar maakte het bedrijf ook nog bekend onderzocht te worden vanwege mogelijke betrokkenheid bij fraude in Brazilië. Het aandeel Arcadis daalde toen in een paar uur met ruim 20 procent. Ook een winstwaarschuwing begin dit jaar maakte beleggers nerveus.

Arcadis kreeg de afgelopen tijd regelmatig kritiek dat het te veel overnames in te korte tijd deed. Analisten twijfelden of het bedrijf die onstuimige groei wel onder controle had.

De Schotse McArthur krijgt bij vertrek 630.000 euro, een jaarsalaris, mee.