Saskia Noort weg bij vaste uitgever

Thrillerauteur

Ruim een decennium was uitgeverij Ambo|Anthos hét gezicht van de succesvolle, Nederlandse thriller. Donderdag werd bekend dat twee van hun succesvolste thrillerschrijvers de uitgeverij gaan verlaten. Saskia Noort vertrekt naar Overamstel Uitgevers. Simone van der Vlugt maakt een overstap naar Prometheus. Vorig jaar ging Esther Verhoef al weg.

Van zowel Noort als Van der Vlugt staan de thrillers jaarlijks in de top-10 van best verkochte spannende boeken. „Hun laatste boeken zijn erg goed besproken”, laat Chris Herschdorfer, uitgever van Ambo|Anthos telefonisch weten, „dus aan de redactionele begeleiding kan het niet liggen. De timing is beroerd, meer niet.” Hij laat weten dat de uitgever binnenkort nieuwe initiatieven bekendmaakt.

Zowel Van der Vlugt als Noort bevestigen dat er geen problemen zijn met de oude uitgeverij, maar dat ze op zoek zijn naar een nieuwe blik op het werk. Opvallend is dat Noort eerst met een roman komt, die ze bij Lebowski (een van de uitgeverijen binnen Overamstel) zal uitgeven. Ze doet dat omdat ze uit het ‘thriller-keurslijf’ wil. „Een thriller heeft een vrij strak kader, en dat werkt heel prettig. Maar nu ben ik toe aan de vrijheid die een roman biedt”, vertelt ze per mail.

Uittocht bij uitgever pagina 26