Saskia Noort en Simone van der Vlugt vertrekken bij uitgeverij Ambo|Anthos

Zowel Saskia Noort als Simone van der Vlugt verlaten Ambo|Anthos, lang dé uitgeverij van de Nederlandse thrillerauteurs.

Schrijfster Saskia Noort
Schrijfster Saskia Noort Foto Koen van Weel/ ANP

Saskia Noort vertrekt naar Overamstel Uitgevers. Dit maakte haar nieuwe uitgeverij donderdag bekend. Ze zal in het najaar van 2017 met een roman komen bij uitgeverij Lebowski en een jaar later verschijnt er bij House of Books een nieuwe thriller. Toeval of niet: een half uur na die bekendmaking werd duidelijk dat ook Simone van der Vlugt een overstap maakt. Net als Noort verlaat zij Ambo|Anthos, alleen gaat zij naar uitgeverij Prometheus. Van der Vlugts nieuwe thriller komt daar in het najaar van 2017 uit.

Het is een gevoelige klap voor uitgeverij Ambo|Anthos. Na Esther Verhoef, die vorig jaar de overstap naar uitgeverij Prometheus maakte, zijn Noort (Bergen, 1967) en Van der Vlugt (Hoorn, 1966) twee bestsellerauteurs die de uitgeverij verlaten. Van Noort verscheen afgelopen jaar de thriller Huidpijn, waarvan er inmiddels 150.000 exemplaren zijn verkocht. Inmiddels zijn er van haar werk al ruim 2,7 miljoen boeken verkocht. Van Van der Vlugt, van wie vorige maand Toen het donker werd verscheen, werden vier thrillers genomineerd voor de NS Publieksprijs – de genomineerden daarvoor worden geselecteerd aan de hand van verkoopcijfers. Beiden staan jaarlijks in de top 10 van de best verkochte thrillerauteurs.

Promotiefoto

Simone van der Vlugt. Foto Wim van der Vlugt

Uitgeefbeleid

Chris Herschdorfer, uitgever van Ambo|Anthos, laat telefonisch weten dat zowel trots als teleurgesteld is: „Er is teleurstelling, omdat daarmee een einde komt aan een sterke en vruchtbare samenwerking, waarin over een lange reeks van jaren veel is bereikt. Trots, omdat Saskia Noort onder onze vleugels is uitgegroeid tot één van de meest gelezen Nederlandse auteurs van literaire thrillers. Noort is dertien jaar bij ons gebleven, Van der Vugt bleef twaalf jaar. Dat nu bekend wordt dat ze allebei vertrekken is een ongelukkige timing. Maar hun laatste boeken zijn goed ontvangen dus er zit geen dip in de redactionele begeleiding. We zijn bereid om voor auteurs door het vuur te gaan, maar zakelijk gezien zit er soms ook een grens aan wat in de huidige boekenmarkt haalbaar en verstandig is.”

Dat Ambo|Anthos, die toch lang dé uitgeverij heette te zijn van de vrouwelijke Nederlandse thrillerauteurs, nu een ander imago zal moeten aannemen, ontkent Herschdorfer: „Ik zal niet doen alsof het goed nieuws is, maar het vertrek van Noort, Van der Vlugt of Verhoef zal niet leiden tot een andere koers binnen ons fonds of uitgeefbeleid.” De backlist (dat zijn de titels die tot nu toe verschenen) blijven bij Ambo|Anthos.

Noorts laatste boek, Huidpijn, kreeg vier ballen van NRC. Lees de recensie: Kopstoot opent deuren

Zowel Van der Vlugt als Noort bevestigen dat er geen problemen zijn met de oude uitgeverij. Van der Vlugt laat via Ronit Palache, hoofd publiciteit van Prometheus, weten dat ze op zoek is naar een „nieuwe, frisse wind”.

Ook Saskia Noort geeft in een mailtje aan dat ze toe is aan „een nieuwe uitdaging”. Dat de keuze daarbij op Overamstel uitgevers is gevallen, is volgens haar logisch: „De onorthodoxe pr-campagnes van Lebowski vind ik erg aantrekkelijk, ik ben fan van het fonds – Niccolò Ammaniti is een van mijn favoriete auteurs – en ik zie ernaar uit om met The House of Books [dat net als Lebowski binnen het concern Overamstel zit, red.] mijn thrillers naar een nog hoger niveau te tillen. Overamstel is een sprankelend bedrijf, waar ik me nu al bij thuis voel.”

Opvallend is ook dat Noort eerst met een roman komt. Ze doet dat omdat ze even uit het „thriller-keurslijf” wil stappen. Oscar van Gelderen, uitgever van Lebowski, vindt de stap logisch. Noort gaat binnen haar schrijverschap al langer losjes om met de wetten van de thriller, laat hij desgevraagd weten.
Noort zelf geeft als reden voor het schrijven van een roman aan dat ze zo dingen die in haar leven spelen op een andere manier kan gaan verwerken, „om volledig de diepte in te kunnen gaan, zonder de remmingen van een genre of de verwachtingen van een publiek. Ik hoop erin te slagen mijn columnstijl [Noort schrijft columns voor Linda, red.], die losser is – en vrijer, onaangepaster – iets meer toe te kunnen passen.”

Ze verwacht dat dit een nieuwe manier van werken met zich mee zal brengen, die wellicht ook van invloed zal zijn op haar thrillers. „Een thriller heeft een vrij strak kader, en dat werkt heel prettig. Maar nu ben ik toe aan de vrijheid die een roman biedt. Thema’s die me aanspreken kan ik in een roman nog veel meer uitdiepen, en je kunt met veel personages aan de slag.”