Ruzie tussen Pakistan en India loopt verder op

India heeft een Pakistaanse diplomaat het land uitgezet vanwege spionage. Pakistan reageerde door een diplomaat uit India weg te sturen.

Inwoners van de Pakistaanse stad Lahore houden een solidariteitsmars voor de inwoners van het Kashmir die wonen in het gebied dat gecontroleerd wordt door India.
Inwoners van de Pakistaanse stad Lahore houden een solidariteitsmars voor de inwoners van het Kashmir die wonen in het gebied dat gecontroleerd wordt door India. Foto Arif Ali/ AFP

De ruzie tussen Pakistan en India om provincie Kashmir is verder opgelopen. Beide landen hebben op donderdag aangekondigd om een diplomaat van het buurland uit te zetten, zo meldt persbureau Reuters.

India laat weten dat een Pakistaanse diplomaat uit New Delhi het land moet verlaten.

Spionage bij Indiaas-Pakistaanse grens

De diplomaat werd woensdag opgepakt buiten de poort van de dierentuin van Delhi, daar had hij volgens de politie een ontmoeting met twee Indiërs die voor hem hebben gespioneerd. Zij zouden geheime informatie hebben verzameld over Indiase veiligheidstroepen in het grensgebied bij het omstreden bergstaatje Kashmir. De diplomaat, die verantwoordelijk was voor het verstrekken van visa’s, had defensiekaarten bij zich en een lijst van officieren die werken bij de grens tussen India en Pakistan.

In een reactie laat de Pakistaanse diplomatieke post weten dat zij “nooit bezig zijn geweest met activiteiten die onverenigbaar zijn met haar diplomatieke status”.

Later op donderdagavond meldde het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat zij de Indiase diplomaat, Surjeet Singh, tot persona non grata hebben verklaard. Hij moet binnen 48 uur het land verlaten. Het is onduidelijk wat hij heeft misdaan.

Aanslag op Indiaas legerkamp in Kashmir

De ruzie tussen de buurlanden laaide half september op nadat gewapende mannen negentien Indiase soldaten in een legerkamp in het door India-gecontroleerde deel van Kashmir hadden gedood. Zij zouden uit Pakistan afkomstig zijn. Pakistan ontkende dit.

Lees ook de analyse van NRC-correspondent Joeri Boom: India en Pakistan ruziën opnieuw over Kashmir

India reageerde door een aantal ‘terreurbases’ te bombarderen in het Pakistaanse gedeelte van Kashmir. De spanningen tussen de twee nucleaire mogendheden wordt door de internationale gemeenschap nauwlettend in de gaten gehouden.